Tags

, ,

Nijl ideaal als taalgrens volgens Mansour

DownloadedFile-1

Volgens het officiële Egyptische persbureau Mena heeft interim-president Adli Mansour in overleg met de oppositie en de belangrijkste religieuze leiders van het land beslist om het Belgische model van een constitutionele monarchie gecombineerd met een kluwen van deelregeringen over te nemen. Egypte is omringd door koninkrijken waar alles naar wens verloopt en de toepassing van het Belgische model houdt daarnaast alleen de aanstelling in van meerdere interim-regeringen met regionale en communautaire bevoegdheden. Die kunnen meteen gevormd worden in afwachting van een federaal parlement en deel-parlementen voor Morsitanië,Baradeisië en Mansourije.

Dat lost meteen ook de kwestie van het triumviraat Morsi, El Baradei en interim-president Mansour op. Er kan voor de heren gekozen worden uit een arsenaal van interim-functies : onderhandelaar, informateur, bemiddelaar, verduidelijker, preformateur en formateur. En dat dus op federaal en regionaal niveau. Bovendien zullen alarmbelprocedures, consensus, de techniek met de ijskast, voorlopig tienden, de taalgrens ( de Nijl!) en vooral de beproefde techniek van ‘ we gaan de problemen oplossen als ze zich aandienen’ als ook het verbreken van het wereldrecord regeren zonder regering de gemoederen bedaren.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders toonde zich enthousiast over de belangstelling van de Egyptische collega’s. Volgens Reynders toont dat aan dat België met zijn staatsmodel een export-product van belang heeft en dat op een markt waar de concurrentie van landen als Duitsland en Zwitserland volstrekt verwaarloosbaar is.

Advertenties