Photo on 30-09-15 at 16.40De eerste minister vroeg of ik een maaltijd behoefte en ofschoon ik veel goeds vernomen had over zijn Italiaanse kokin stak ik meteen van wal. Of we een lijntje konden gooien en met de NMBS en de locale politie van Ukkel.

Toen de Audi van de premier bij mij in de looflaan was komen voorrijden had ik politiecommissaris Henk Roobroek van de Ukkelse zone aan de lijn gehad om meteen van de wijk Stalle tot Vanderkindere de Ukkelse wijkagenten en de verkeerspolitie op te vorderen. Henk dacht nog even aan een practical joke maar toen hij de premier aan de lijn kreeg die preciseerde dat het hier om een prioriteit ging was de kous af.

In de wijk stalle had de federale politie een inval gedaan in het kader van de Parijse terroristenzaak. Het verkeer moest daar wegens maar een rijstrook via het tramspoor omdat een geblindeerd voertuig al zes uur de weg versperde. Enfin dat de avondspits momenteel een prioriteit was. Dat de police de proximité in dergelijke situaties mensen kon helpen uitwegen te zoeken bisons futés ipv ze een uur te laten aanschuiven. Of heurde gij nie goe me aven bril up.Daar had Henk niet van terug. “Bon dat varkentje was gewassen.

In de zestien kreeg ik meteen het bureau van de premier. In no time had ik Jo Cornu aan de lijn. En jawel vanaf morgenochtend kan iedereen die naar de luchthaven wil via de channel tunnel terminal in Brussel Zuid inchecken. Om het uur precies vertrekt daar een boemel met 2 paracommando’s per rijtuig richting luchthaven. Het opvorderen van werkonwillige verkoopleiders Belgocontrol wil ik deze nacht nog klaren. Maar eerst moet ik mevrouw Houben nog van tussen haar coniferen halen en detacheren naar de zestien om daar de pers te woord te staan.

Mijn statuut van top-veiligheidscoördinator moet nog geofficialiseerd worden maar dat is bijzaak. Ik wil morgenavond en de minister-president, de negentien burgemeesters en de burgervaders van de faciliteiten- en aangrenzende Vlaamse gemeente rond de tafel krijgen in Hertoginnendal met veel Grappa, Osso Bucco en tiramisu na.

Aan het personeel is uitgelegd om een enkele toilet te reserveren; de uitgangen af te sluiten en de chauffage op volle kracht te laten draaien. Buiten krijgt de pers een cocktailbar, springkasteel, massage en catering van de Comme Chez Soi: kwestie dat we tegen de ochtend een akkoord bereiken over een herdefiniëring van de missie van de locale politie, extra commissariaten, verdubbeling van het aantal wijkagenten ( op voordracht van de lokale schepenen wel te verstaan…) testa rossa’s voor de patrouilles, pensioen op 55 en gratis taalcursussen Arabisch en Nederlands die tien procent loonopslag garanderen met daarbovenop een taalstage op de Mauritius, Curacau of waar er ook maar ter wereld exotisch Nederlands gesproken wordt.

De premier heeft gezegd dat wat mag kosten …op, voorwaarde dat ik niet meteen mijn journalisten-adressenportefeuille van 2007 ( Brussel op Abay) trek. Die komen pas als het blazoen weer opgepoetst is.
( en dat allemaal door een post op facebook over de treinen naar zaventem.Quote uquote de premier: “We hebbe manne van u slak notik”