Tags

, , , ,

Met de wintertijd krijgen we straks een uur terug. Dat ene uur hebben we ergens in het voorjaar ingeleverd. Waarom zijn we eigenlijk allang vergeten of het zou moeten zijn dat we daar licht mee uitsparen. En het komt me voor dat een intelligent iemand zei dat de afschaffing van het zomeruur de hele heisa rond een mogelijk elektriciteitstekort in één klap kon oplossen.
Nu is mijn vraag: waar is dat uur dat we zeker zes maanden afgestaan hebben naartoe gegaan. Voor zover ik weet leven wij bij eenheid van tijd en plaats al zal de relativiteitstheorie allicht soelaas brengen. Stel je gaat dood in juni; zomertijd dan heb je eigenlijk een uur minder geleefd; dan had je die zomer evengoed vier sigaretten kunnen roken want één peuk verkort je leven met een kwartier. Dat heb ik van horen zeggen.
Waar is dat uur naartoe gegaan? Hoe lang kan je doen alsof een uur niet bestaat. Een eeuwigheid volgens mij.
Waarom? Omdat het een illusie is. En omdat je na een maandje vroeger opstaan gewoon in de gewenning gaat. Alles went behalve een vent. Dat heb ik van Yvonne Keuls. En denkt u echt dat er ook maar iemand midden september denkt : ‘ hoh nog een maandje en we krijgen dat uur terug’.

Dat uur gaat dus nergens naartoe, meer nog het bestaat gewoon niet. Het is niet omdat je iets vroeger doet dat je daarmee het universum en de wetten van de fysica verschalkt. Overigens zou ik ze niet te eten willen geven al die bij het begin van de zomertijd op het verkeerde uur, te vroeg of te laat op hun afspraak en werk aangekomen zijn. En nu opnieuw vanaf 25 oktober. Het is telkens een hoop gedonder. Overigens wiens idee was dat zomeruur?

Spanje en Albanië zijn er mee begonnen in 1974 en het heeft haast tien jaar geduurd voor de rest van Europa meedeed. Goed tien jaar lang moest je bij reizen door het avondland telkens weer je klok verzetten als je aan de grens kwam. Eén land doet niet mee en u mag drie keer raden welk land dat is. Het is niet voor niets dat de Zwitserse uurwerken zo een goeie reputatie hebben. Je kan er namelijk je klok opzetten. Het is dus geen idee van de Europese Gemeenschap. Al vind ik dat die het initiatief ter afschaffing zouden moeten nemen.

Hoezo afschaffen, de winter of de zomertijd? De wintertijd natuurlijk.
Voordelen te over : geen moeizame overschakelingen meer, de voordelen van de lange zomeravonden blijven. In de winter heeft ‘zomertijd’ het voordeel dat veel mensen vóór het duister thuiskomen, in plaats dat mensen in het donker van huis gaan en in het donker thuiskomen waardoor het gevoel ontstaat dat de zon zich de hele dag niet heeft laten zien. Het kleine beetje zonlicht bij thuiskomst zou al voldoende vitamine D kunnen leveren om een “winterdip” te voorkomen. In februari en maart zijn de voordelen groter dan de nadelen omdat de zon in die maanden reeds 1 tot 2 uur eerder opkomt dan in december en januari. Wat denkt u laten we de klok gewoon ongemoeid, met z’n allen? Doen!

Advertenties