Tags

, , , ,

Screen Shot 2014-10-15 at 13.32.53

Er zijn mensen die niet weten wie Marylin Monroe is of hoogstens dat ze iets in de film doet of deed. Dat is een jongen journaliste van HLN overkomen want anders had die naar goeie gewoonte het over de ‘legendarische MM” gehad. Jij bent ook nog jong want twee jaar afgestudeerd als- nota bene- master in de geschiedenis.
Ik neem dus aan dat Nelson Mandela geen onbekende voor je is. Je hebt ook research gedaan om er bij uit te komen dat good old Nelson in feite maar een ordinaire terrorist was en goeie maatjes met Khadafi. Op zich een goeie reden om hem een straat in – of all places Kortrijk, te ontzeggen?. Ik denk dat je, de straten van Kortrijk afstruinend; onvermijdelijk andere schurken, collaborateurs en onwaardigen zal vinden. Maar Nelson is wel iets apart. Die was lid van het ANC en als dusdanig deel van hardhandig verzet. Als hij iets mispeuterd heeft dan is hij daar zeker voor gestraft. In eerste instantie door zijn jarenlange opsluiting en vervolgens had hij kunnen verschijnen voor de Truth and Reconciliation Commission of South Africa . De commissie achtte zowel de regerende ANC als de puur blanke partijen schuldig aan het schenden van de mensenrechten. Hebben wij daar iets van vernomen? Wel dan is Mandela alleen maar een verzetsheld en een van de architecten van het nieuwe Zuid-Afrika; overigens een land waar de rechtspraak exemplarisch is, getuige het proces tegen Oscar Pistorius.
Het komt mij voor dat je ergens iets gelezen hebt en het uit zijn context gehaald hebt. Mandela heeft inderdaad Khadafi omarmd maar binnen het kader van diens rol in de zogenaamde Verenigde Staten van Afrika en op een moment dat tal van andere wereldleiders met de Libische leider op de foto gingen.
Bovendien was Khadafi een onverwijld steuner van het ANC geweest en ik geef even een onverdachte quote van een vertegenwoordiger van Human Rights Watch

“Pour les présidents sud-africains, comme actuellement Jacob Zuma, l’Afrique du Sud a une dette historique envers la Libye, qu’il serait très difficile d’ignorer ou de ne pas honorer”, assure Reed Brody, porte-parole de l’ONG Human Rights Watch, à Bruxelles.

Ik ben journalist en geen historicus en het kostte mij vijf minuten zoekwerk op google om Nelson’s doopzeel voldoende te lichten in het perspectief van je uitval. Dus Steve; je huiswerk iets beter maken als je nog een een wit voetje of een ballonetje wil halen of oplaten in de gemeenteraad. Verontwaardiging moet altijd gegrond zijn en nooit selectief.

In fede,

GS

Advertenties