Jongens van Isis,

Ik kan me voorstellen hoe vervoerend het is om het in jullie eentje op te nemen tegen de wereld.Vooral met zo”n sidekick als Allah die jullie blijkbaar een vrijgeleide geeft om te oordelen, veroordelen en te executeren.
Ik geef toe dat het in de reguliere wereld met z”n democratie, rechtspraak, arbeidsethos en ongelijkheden geen leven is voor een jonkie die ook wel eens wat wil. Jullie krijgen ginds wapens; zonnebrillen en een begin van een eigen staatje bovenop de thrill van oorlogje spelen en de powers to be uit te dagen.

Jullie weten hoe eindig dat spelletje is want jullie dragen; oh ultieme glorie het martelaarschap allerhoogst in het vaandel. Te sterven voor een overtuiginkje (sic, ik gebruik bewust het verkleinwoord) en te weten dat eeuwige glorie en zelfs een paar dozijn maagden in het hiernamaals jullie aandeel zijn. In de reguliere wereld ben je dan zo goed als gestoord.

Ik denk aan die pathetische bloedsbroeder die een engelse militair ergens in Groot-Brittannië halsrechte. . Hoe bloedstollend ook jullie interacties zijn- een man in koelen bloede onthoofden, het blijft boven alle tragiek vooral pathetisch: het ergste wat een mens en vooral man kan zijn: pathetisch. Als de reactie totaal, en vooral belachelijk buiten proportie staat tot de actie. Groot bakkes, klein pietjewahid_2942025b zegt de volksmond hier.

Jullie maken zich belachelijk en ik wik mijn woorden. Hier en daar is er bij de achterban en de wijde wereld een zweem van bewondering om jullie monsterlijke en zogezegd manhaftig gedrag maar jullie worden nauwelijks een voetnoot in de geschiedenisboeken. Jullie zullen ooit en vroeger dan jullie denken dit tranendal verlaten met een leegte die aan je hart en je hersenen zal knagen vooral jullie nog niet totaal gehersenspoeld zijn. Er zal -voor het geval die er ooit zijn; gedanst worden op jullie graven.

Keer terug naar de echte wereld. Weet dan dat de echte helden in deze wereld, zij die in de harten blijven verwijlen en daarom eeuwig leven ( zonder interventie van Jesus, Allah of welke profeet ook) diegenen zijn die de lijnen van het bestaan verkennen en hun dromen en demonen binnen de werkelijke wereld verkennen en daar bovenop grootmoedig, vaak nederig en schroomvol hun droom nastreven.

Het zijn er zovelen en elke dag dromen ze van thuis te komen, het mooiste goed wat er is. De wereld is niet mooi, niet rechtvaardig en zeker geen paradijs als je alleen maar je eigen persoonlijk nep-revolutie-tje nastreeft. Samen zijn we alles, alleen zijn we alleen. Dus geluk gewenst daar in je Syrische uithoek.

De woorden van Bill Cosby aan zijn jonge afro-americans gelden evengoed voor jullie: denken jullie echt boven het niveau van een sub-cultuurtje uit te stijgen: “For me there is a time … when we have to turn the mirror around, Because for me it is almost analgesic to talk about what the white man is doing against us. And it keeps a person frozen in their seat, it keeps you frozen in your hole you’re sittin.

Advertenties