Tags

Unknown 
De meester is net terug van een reportage die hem veertien dagen op de luchthaven van Zaventem gekluisterd gehouden heeft. Onderzoek naar de bewegwijzering en de staat van het utilitair meubilair. Blijkbaar wel vermoeiend te zien aan de diep getaande huid en de slippers die de tenen in vrije uitloop hebben. “Vermoeid maar gelukkig”,vat hij het treffend samen: “cut de familiariteiten en steekt u alstublieft van wal”.

– vijf jaar geleden was u de grote vedette op Theater aan Zee, als zetbaas van de vip-tent, komt er ooit een sequel?

– U kent ongetwijfeld dat verhaal van die Brusselse taxichauffeur die een Amerikaanse toerist netjes van de luchthaven naar het Sheraton op het Rogierplein rijdt en bij aankomst ook nog eens de reistassen tot aan de balie brengt. Dat feit heeft toentertijd nogal voor wat beroering in de taxiwereld en interpellaties in het Brussels parlement gezorgd. Imagoschade en gebrek aan collegialiteit waren daarbij de aantijgingen. De betrokken taximan is twee jaar zijn licentie kwijtgeraakt plus nog eens zijn rechteroog bij een kleine aanvaring met een bende straattuig dat het niet op zijn portefeuille maar wel zijn aandelen gemunt had. U begrijpt dat ik mij de eerste jaren niet meer in Oostende waag.

-Wat deed u dan precies dat daar niet in goed strandzand viel,

– Wel u weet dat na de oplevering van deSingel in Antwerpen er een vacature uitgeschreven werd voor het beheer van de bar. Daar werd toen gekozen voor ene Frie Leysen die binnen de kortste keren al het volk uit de grote zaal  naar de bar draineerde. Daar liet Leysen Pina Bausch en Bob Wilson optreden tussen de schuifdeuren, Anne Teresa en Jan Fabre verkochten frieten, frikandellen met kriekskes en hotdogs. Sinds de dagen van Oud België hadden ze daar in ‘t Stad zo geen trekpleister meer gehad. Meer dan dank voor het bijpassen van het begrotingstekort van de hele Singel kreeg Frie alleen maar de wind van achter.

– Wij begrijpen dat u dus te succesvol was?

– Dat is dan nog wel zacht uitgedrukt: vaten bier en kratten champagne konden niet snel genoeg aangesleurd worden, wat de zetbaas van de concerttent en de tap op het plein aan het station in de jalouziegordijnen joeg. De strijd werd alsmaar bitser toen we de securityjongens zo ver kregen om de toegang tot de vip-zone iets – zal ik maar zeggen, coulanter te maken. Bij de daarop volgende oekazen op de vip-cateringtent kon de kokkin van dienst nog net haar voorraad zakousis voor de ere-gasten van sponsor KBC redden maar verder was het elke avond na vijf minuten schrale Hans in haar schapraai hoewel ze toch behoorlijk wat borstwering had.

– Het begon daar te spannen,

– Het kwam er op neer dat de politie zo na drie uur ’s nachts de vip-tent met de waterkanonnen kwam ontzetten, kwestie van nog wat gasten in de richting van de Taz-dancing te laten drijven. DJ jan heeft in tien dagen meer truien gebreid dan platen opgelegd. Succes breeds succes zegt het spreekwoord maar de soep in de eettent werd daar op den duur net zo heet opgelepeld als die geserveerd werd. De aardappels waren zo heet dat ze niet eens doorgeschoven konden worden en ten langen leste zat er niet één maar een hele pruik haar in de boter bij de vis.

– U had het publiek op uw hand, maar verder kon U die wel schudden. Hebt u ooit gedacht aan opgave met zoveel druk op de ketel.

– Wel het mes sneed aan twee kanten. De commerciële directie was maar wat verguld met de galoperende inkomsten van de Vip-tent. De gratis betaalpasjes van de vips joegen we er met een vaart door. Niks is zo mooi als met een pokerface aan Arno melden dat het huis geen poef geeft of Jan Goossens van de KVS zonder een krimp te geven zijn portefeuille laten trekken. Zoals ik al melde werd de vip-tent overstelpt door gewone luiden die wel sjoege gaven als je de kassa maar luid genoeg  liet rinkelen. Een gouden kalf slachten is geen sinecure dan kan je nog beter een bad van zoutzuur proberen of een vlammenwerper. DownloadedFile Toen de man mijn ontslag op staande voet bij de directie ging vragen en mijn aanwezigheid melde kreeg hij een uitbrander van jewelste waarmee je eigenlijk de hele bierkaai in een oogwenk droog had kunnen krijgen. Of hij niet goed bij zijn hoofd was, of hij wel wist wat voor een impact sixlog in de kunstwereld had en dat ik met één telefoontje alle toiletten van werfmeubilairspecialist six kon droogleggen. Ìk werd gewoon weggepromoveerd, kreeg de finefleur van de tappers en tapsters onder mijn hoede met als enig verzoek van de tapkraan te blijven. En dat wegens de onderbezetting bij de Oostendse brandweer door vakantie in het bijzonder en de slinkende stocks schuimbestrijdingsmiddel in het bijzonder.

– U hoefde dus eigenlijk helemaal niets te doen?

– Dat is niet mijn stijl. De vip-tent zou, in de toestand waarin ik hem aantrof, zelfs niet hebben kunnen figureren in het kerstspel van een derderangs amateurgezelschap. Jezus zou nooit in Bethlehem maar ergens diep in de Gazastrook geboren zijn, de bergrede in de Rocky Mountains uitgesproken en de kruisdood in de studio’s van Cinecitta gefilmd. Er was werk aan de winkel. Elke nieuwe hoofdredacteur begint met een restyling van het blad waar hij gaat voor werken. Via relaties met de erven van Paul Degheldere had ik toegang tot de faciliteiten van de VRT. In een nacht tijd is het decor van Walter Capiau’s Hoger Lager van de Reyers via Zaventen naar Oostende overgevlogen, picollo en hotellift incluis plus de hele set van de Kampioenen plus de cosy corner uit de parkbar uit Friends.

– In een vraaggesprek met Steven Gene van Theater aan Zee vermeldt hij dat u bij de editie 2000 het podium opgeklauterd bent om bloemen in ontvangst te nemen voor iemand die er niet was.

– Haal het niet uit zijn context want men vraagt Steven naar de leukste anekdote van die tien jaar. En hij vertelt er niet bij dat ik een kwartier later terug op het podium stond om de bloemen de zaal in te mikken, een speech te geven en drie volle minuten te dansen op ‘The fairgrond’ van Simply Red. – Oogste uw dansnummer enige bijval?

- Nogal, op de parterre zat een batlajon shemales en travestieten. Kunnen we even pauzeren en een flesje opentrekken. Mij lijkt het zo dat de lezer behoorlijk dorst heeft gekregen van dit gesprek…

Advertenties