Tags

, , , ,

 

 

 

Unknown-3

 

Bij NV-A en CD&V was het vooralsnog geen stoelendans maar een kransje microfoons dat deze week in de kijker liep. De formateur bleef op post en zowel Bourgeois als Peeters kregen de microfoons aangereikt eerder dan het zitje van de voorzitter tijdelijk te mogen innemen. Een wegwerpvraagje mogen we in dat geharrewar enige symboliek ontwarren: Qui va à la chasse perd sa place? U houdt de kerk in het midden?

 

De Wever: U ziet daar in wat u wil maar mij is het opgevallen dat er behoorlijk wat blauw en rood op de tafel stond. U weet dat de Cdh er geen graten inziet om ook op federaal niveau mee aan tafel te zitten en tegelijk met de PS Brussel en Wallonië te regeren. Op zich sluit dat deelname niet uit maar u kent het mooie verhaal van de schorpioen die met de kikker de rivier wil oversteken. De kikker is beducht voor een doodsteek waarop de schorpioen uitroept dat hij zijn eigen doodvonnis tekent in voorkomend geval, aangezien hij niet kan zwemmen. De kikker krijgt halverwege een prik in zijn nek, draait zich om met de waarom-vragen in de ogen. Zegt de CDH’r: eens een tseef altijd een steef, het was sterker dan mezelf.

 

-De zet van de PS en Di Rupo leek de doodsteek voor de federale regeringsvorming. En zeker toen Maingain en het FDF op een njet van de Vlaamse partijen stootten in Brussel. Even leek het de totale impasse. Het volgende ogenblik werd geroepen dat Diu Rupo niet langer ministeriabel was en dat de MR U uit revanche aan een tripartite zou helpen. Accidit in puncto, quod non speratur in anno. In één ogenblik gebeurt wat in geen jaar verwacht was. Moet Michel junior een knieval doen, moet hij eerst naar Canossa voor hij mee aan tafel mag .

 

-De Wever: Michel kan volstaan met het beroemde citaat van Konrad Adenauer: “Was interessiert mich mein Geschwätz von gestern. Nichts hindert mich, weiser zu werden”. Maar laat ons wel wezen de formatie gebeurt tot de koning mij van de taak kwijt door ondergetekende. Als je de media moet geloven ben ik ondertussen een keizer zonder kleren, een pure sang naturist die het liefste van al in zijn blootje staat.  Ik heb daar ondanks mijn lijfelijke transformatie het figuur niet voor.
-Aan Franstalige kant is men vooral beducht of liever blijft men u er van beschuldigen dat u een verborgen agenda hebt. Op een overtogen woord van Lutgen of Michel na beschuldigt men er u van om de tak waar u wil gaan opzitten tegelijk door te zagen. De federale regering moet in uw ogen een soort go between worden tussen de gemeenschappen. In hun bewoordingen bent u België aan het opblazen. Het is de kikker die zichzelf zo opblaast tot alles met hem ontploft, de schorpioen incluis.

 

-De Wever, ik ga inderdaad voor een scenario waarbij niet België maar het federale uitdooft en dat op middellange termijn. Daarvoor heb ik een mandaat gekregen van de kiezer. Het is de gewilde verwarring tussen de staatsvorm en het land zelf die de perceptie stuurt. Geef toe dat er een wezenlijk verschil is tussen een staatshervorming finaliseren en een land torpederen. Men is beducht voor een België waarbij ieder gewest de rekening presenteert en gepresenteerd krijgt, waarbij elke partner in de confederatie verantwoording aflegt en goed bestuur nastreeft.

 

 – Een paar jaar geleden reed u nog met een bestelwagen vol nepgeld om het in Wallonië te gaan uitdelen. Ondertussen pakt uw ocmw-secretaresse op het schoon verdiep de Antwerpse steuntrekkers aan als ze geen sjoege geven en wil u snijden in de werkloosheidsuitkeringen. Het is dus niet allen de vadsige Waal maar ook de Lamlendige Vlaming die u de wacht aanzegt. Maar tegelijk verkondigt u dat u voor Tatcheriaan uitgescholden wordt omdat u wil tornen aan de PS-staat.

 

-De Wever: Ik kan moeilijk ontkennen dat de onontkoombare besparingen en saneringen op federaal niveau iedereen zullen treffen die zich in het profitariaat nestelt. Jaren geleden heb ik de geldtransfers willen aanklagen van Vlaanderen naar Wallonië. We zijn nog niet eens gescheiden en we betalen al een heel huwelijksleven alimentatie. Dat we nu de fiscale druk op de lonen tot 40 procent willen beperken en fenomenen als levenslange werkloosheid willen inperken is inderdaad niet exclusief voor de Walen bedoeld.

-Als we dan toch een verborgen agenda willen bespeuren weze het dan in de manier waarop u door het op punt stellen van ieder zijn economie, eerder dan ieder zijn democratie de scheiding van België in de beste omstandigheden wil laten verlopen, ten minste dan toch voor Vlaanderen.

 

De Wever: Als het koppel België vandaag nog wil scheiden dan zal er een flink robbertje gevochten worden rond de staatsschuld, wie wat en hoeveel en zeker niet de Dutch treat: elk de helft. De solidariteit die Wallonië bepleit is een soort van eeuwig durende alimentatie. Als elke partner voor de scheiding in zijn eigen onderhoud voorziet is de scheiding een stuk makkelijker. Dat is wat u mij graag zou willen horen zeggen?

 

-Inderdaad en wat Brussel betreft zal ieder één kind moeten kiezen bij wie het ten laste wil gelegd worden.Dank u voor dit gesprek.

Unknown-3

Advertenties