images-6De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken meldt dat de veiligheidssituatie voor Belgen in Europa, , over het algemeen goed is. De ons
omringende buitenlanden blijven evenwel een riskante toeristische bestemming. Belgen worden daar alsmaar meer uitgelachen of lastig gevallen met ridicule vragen over de communautaire toestand. Door de lidstaten zullen campagnes opgezet worden om een einde te maken aan de activiteiten van spotzieke inlanders en toeristen, de zogenaamde “Belgsters”, die Belgen nodeloos foppen, uitlachen of jennen.

Omwille van mogelijke pesterijen door Fransen en Nederlanders, wordt het sterk afgeraden vanuit België via Lyon naar het Zuiden te rijden. Het gaat met name om de relais des routiers en picknickplaatsen langsheen de wegen die Parijs met de Azurenkust en Spanje verbinden. Blijf daar vooral uit de buurt van koffieautomaten, waterkraantjes en toiletten.

We kindly remind you that Belgian jokes….

Aangeraden wordt de route via het neutrale Zwitserland te nemen. Het beste nog kan men nog het vliegtuig nemen. Luchtvaartmaatschappijen passen strikte regels toe die het jennen van Belgische onderdanen ontmoedigen (strikt verboden tijdens landen en opstijgen, op straffe van uitzetting). Aldus nog Buitenlandse Zaken.

Belgen die naar het buitenland reizen zijn steeds vaker onderwerp van bedenkelijke plagerijen en spot op straat, in publieke gelegenheden maar ook in openbare diensten. Vorige maand nog werd een bejaard Belgisch koppel uit Visé op de luchthaven van Nice en tijd lang door de grenspolitie in de waan gelaten dat België had ophouden te bestaan en dat ze onmogelijk nog naar huis konden aangezien ze niet langer over geldige identiteitskaarten beschikten.

Enkele dagen tevoren had een ober van het café Les Deux Magots in Parijs nog paniek gezaaid bij een bus bejaarden uit Keerbergen met de laconieke mededeling dat betalen met euro-muntstukken met de beeltenis van koning Albert niet langer kon. En dat wegens het onverhoedse vertrek van de koning . Twee bejaarden werden met hartklepstoornissen in het Salpetrière ziekenhuis opgenomen. Hun toestand is bevredigend.

La Belgique existe encore?

Enige assertiviteit lijkt ons inziens op zijn plaats. Wordt u nog langer gekoeioneerd door obers die u in straks, op skivakantie in Chamberry of Chamonix, vragen “ei pé, la Belgique existe encore?” geef dan lik op stuk. Antwoord dan met enig aplomb: “Non peut-être, als het van ons niet was dan konden jullie je cinema opdoeken. De kaskraker aller tijden “Bienvenue chez les ch’tis” was nooit gedraaid geweest als Frans-Vlaanderen niet door jullie Louis IV was binnengerijfd. Bergues waar de film speelt heet namelijk oorspronkelijk Sint-Winoksbergen en de bekendste zoon van Frans Vlaanderen Charles Vandewalle aka de Gaulle. Benoît Poulvoorde heeft Asterix ter hulp moeten snellen en de frères d’Ardennes het filmfestival van Cannes. Dimmen dus. En breek me de bek niet open of ik begin over Jean-Claude Vandam en zijn broer José, René Magritte, Axel Red, Arno, Raymond Devos & Goethals, Gerard Mortier &Jacques Brel. De dag dat wij niet meer bestaan kunnen jullie jullie voetbal, opera, chanson en het hele legion d’honneur in de wilgen hangen. Et encore une blonde de Leffe au lieu de cette flotte de Kronenbourg. Et que ca saute!”.

Call me back when you have your own language

Laat u evenmin in de maling nemen door Amerikaanse toeristen. Sinds Jon Stewart in zijn Daily Show begon met absurde waffle-jokes is het hek transatlantisch ook van de dam. call me back when you have your own language is nu de catchphrase waarna meestal een Franse pannenkoek, een Britse wentelteef en een Belgische wafel een café binnenstappen. Ja dan is het lachen, gieren, brullen. Komt een Belgische wafel bij de dokter en zo verder en nooit een pointe. Dus sta je mooi voor aap.

Dat moet dus hardhandig gestopt. Vertel ze dat ze zich in een socialistisch land bevinden en bij de minste katzwijm naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis afgevoerd worden zonder dat hun financieel doopceel eerst gelicht wordt.

En dan natuurlijk de Hollander die tegen de Antwerpse kathedraal staat te plassen en je naroept: “Als België verdwijnt dan komen jullie toch lekker bij ons’. Die geef je een trap in zijn kont en deze boodschap: “Is dat de reden waarom jullie plots wel de Westerschelde gaan uitdiepen, om jullie zeik terug naar Nederland te dreggen?!”.

Advertenties