Tags

, ,

In die tijd kon je vanuit elke modale wc-pot de hele wereld opbellen, data versturen en selfies maken van je uitwerpselen om die, voor diagnose, naar je dokter of schoonmoeder te sturen. Er ware ook minder fraaie kanten aan die informatierevolutie. Iedereen luisterde mekaar af maar gaf geen sjoege want elk, alweer modaal, gesprek begon met de vraag: “ je weet nooit waar ik ben” om vervolgens het tegendeel te veroorzaken. Banken gingen bankroet of werden genationaliseerd. De derde wereldoorlog was naadloos en genadeloos ingezet op nooit vermoede fronten: delocalisatie, industriële spionage en rücksichtslos ontmantelen van landen die in de Europese gemeenschap gesukkeld waren. Dat één en het zelfde land drie keer op rij de brand kon stoken had blijkbaar niemand in de gaten.
american-airlines-boeing-777-300er-on-gate-2013-27-extreme-front-view_26459
Een wereld op apegapen leek het. Tot die lentedag in 2017. Op de luchthaven van Kuala Lumpur was een blinkende stalen vogel geland, naar waarheid een total gestript Boeiing 777 met 234 passagiers aan boord en ook nog de voltallige bemanning. De hele zooi was onmiddellijk in quarantaine geplaatst. En oh ja, de hele wereldpers met zijn satellieten, onkosten nota’s en stand-ups was present. Geen ongewoon zicht maar er viel geen nieuws te rapen. Eén passagier, die onbewaakt had kunnen spreken bij de transfer, had bijzonder weinig te vertellen. Het was een interessante ervaring geweest maar er was eensgezind besloten geen verklaringen af te leggen. En ook nog het enigmatische zinnetje dat je “het mysterie moest vergroten”. Ook de ondervragingen van de bemanning hadden niets opgeleverd. Kapitein, co-piloot, stewards en stewardessen deden er het zwijgen toe. Aanbiedingen voor een exclusief relaas, filmrechten en talkshows werden systematisch gepareerd. Hollywood had een batterij scriptwriters aan het werk gezet maar die kwamen er niet uit. Behalve dan één die de science fictiontoer opgegaan was.
De wereld had tot 1985 gewacht om het wrak van de in 1912 gezonken Titanic terug te vinden, 21 kilometer van de vermoede plek waar die zich ingegraven had maar deze keer was de hele inhoud der oceanen uitgekeerd en hadden honderdduizend enthousiastelingen zich via google earth de pleuris gezocht. Nul op rekest.

Van alle passagiers waren de antecedenten en where abouts voor de bewuste vlucht uitgevlooid. Huiszoekingen bij het voltallige personeel in en om het toestel de dag van het vertrek, telefoontaps, historiek van de gsm-gesprekken : nada. Zelfs de zwarte doos hield haar klep dicht; figuurlijk weliswaar. Alle verworven inzichten over onfeilbaarheid van radars, andere meldsystemen en zelfs de relatie tussen tijd en ruimte kwamen op de heling te staan. Waar moest de wereld naartoe als de eerste de beste kluit toeristen zich zomaar aan de hele wereld kon onttrekken. Welke hogere machten waren in het spel en hoe moest het nu verder met de ruimteschilden, de NSA en de CIA. Conspiratietheoriëen waren legio maar gingen in de richting van evil powers en meer van dat. Was het toeval dat ….. en ga zo maar door. Fantasie genoeg maar verbeelding nopes.

……..

Advertenties