Tags

, , , ,

De trein Roosendaal-Antwerpen zit afgeladen, nokkende vol. Een leger treinvluchtelingen dat de grens over wil en op spoor 1B opgewacht wordt door een minuskel van een treinstelletje.

Prachtig format voor Endemol. Eerst een mini-versie van Peking Express. Reizigers die om ter snelst in Brussel willen raken krijgen via de intercom de keuze of aan boord blijven of in Kalmthout overstappen op de IC naar Charleroi. Volgt een evacuatie: gedram en geroep. Een vleug Big Brother: niet in het huis maar op het asgrauwe godverlaten perron van het stationnetje.

De IC komt pas een half uur later en het lijkt op schuilen&kleumen, kreunen en steunen aan te komen tot er één ontdekt dat er ook een wachtzaal is. Algemene ontevredenheid bij een paar oerdegelijke Hollandse huisvrouwen: wel een zitplaatsje, wel verwarmd maar zeker weten dat ze op de trein hadden moeten blijven. Je wenst ze een sloep op weg naar Lampedusa, à raison van 3000 Euro.

De bakker en de zetbaas van het cafeetje naast het station hebben de rolluiken naar beneden en achter menig gordijn verwart men de gestranden met een konvooi berm-juttende Roemenen.

Tijd voor de IC die eerst omnibus rijdt langs een tiental negorijen met vandaag ook -uitzonderlijk, drie extra tussenstops in stations waar je in de bangste dromen het bestaan niet van had durven te vermoeden. Je ingebouwde tomtom slaapt op hol van het recaculaten, hilariteit wint het hier en daar van de humeurigheid die je leek te overvallen. Zo grotesk: het gammele treinstel, een rijdende Arte Povera installatie van Joseph Beuys , de stoethaspelende treinconducteur en op spoor 9 van station Berchem de laconieke mededeling dat de nieuwe treinbestuurder onderweg is vanuit Antwerpen Centraal. Per taxi nog wel. Vervolgens dat de trein afgeschaft is en als we de evacuatie doorstaan hebben de boodschap dat de trein toch gewoon doorrijdt.

Als Belg weet je dat het business as usual is maar voor een buiten-staander of lander: is dit een grap of om te huilen? Aan boord van de IC herstelt de reiziger zich, edoch vrezend dat hij in de rijdende aap gelogeerd is . Zin om bij de volgende krakkemikkige mededeling via de intercom deze te overstemmen met de boodschap: Bergen Belsen Terminus, Bitte Aussteigen.

Om een lang verhaal kort te houden: bij het uitstappen in Brussel Centraal hoor je dat Antwerpen-Centraal ontruimd werd. Je wenste dat die Hollandse k**wijfen achtereenvolgens op de eerste trein waren blijven zitten, Antwerpen-Centraal uitgejaagd en ondertussen de Pelikaanstraat doelloos aan het afdweilen waren. Ook het vermoeden dat de bommelding de alsmaar glunderend blunderende NMBS ontzettend goed uitkomt.

Advertenties