Tags

,

Je kan van Kortrijk bezwaarlijk zeggen dat het een metropool is, hoogstens een provinciestadje. Het zal er wel goed toeven zijn maar de Kortijkzanen hebben in het rond de reputatie aanstellers te zijn. Het is West-Vlaanderen ten top, nogal wat paardenkracht onder de motorkap, druk druk druk, Versace, Christoffelbestekken, MILF’s, lookalike’s van Astrid Bryan en de grootste parenclub van de Benelux. Voor de rest: shop till you drop want after eight is Kortrijk een woestijn onder een stolp, een uitgedoofd kampvuur, the middle of nowhere. Afgelopen jaar is er welgeteld één vrouw in Bourka in het stadsbeeld gesignaleerd, zijn er een paar honderd vluchtelingen bij het OCM komen aankloppen en de vier ramkraken, die in 2011 plaatsvonden; hebben natuurlijk van Kortrijk Gotham City gemaakt. Om maar te zeggen, als het niet echt nodig of dringend is komt niemand naar Kortrijk.
Zo’n stad kan bezwaarlijk een uitdaging zijn voor een liberale burgervader, tenzij je natuurlijk een Tabula Rasa wil aanrichten. Tot nu toe heeft Kortrijk op innovatie & design ingezet. De natte droom van een Guggenheim naast een mini-siliconvalley bij een afrit van de autostrade. Meer dan windowdressing is het niet. Die moet ondertussen de middenstand en de kleine ondernemers te vriend houden, voetpaden schoonhouden en camera’s met nummerplaatherkenning installeren. En bovenop moet er ook nog gesaneerd worden: tien miljoen euro deficit wegwerken. Enjoy!
Kortrijk zou deel zijn van de Euroregio Rijsel/Kortrijk/Doornik maar in die regio is een eenvoudige voorstad als Villeneuve-d’Ascq, die evenveel inwoners telt (65.000) het voorbeeld van hoe Groot-Kortrijk zelf een nieuwe stad zou kunnen worden. In de jaren zeventig zijn daar een paar dorpen samengevoegd tot een zogenaamde Ville Nouvele als een urbanistisch geheel dat niet langer randstad maar zelf aantrekkingspool zou worden. De oude dorpskernen werden bewaard, nieuwe wijken werden ingepland/t en behalve een universitaire campus (Lille I & III, een technische hogeschool en een centrum voor doctorandi) is er het hippe en toonaangevende Lille Métropole Museum voor Moderne kunst, Hedendaagse kunst en Art brut (LaM) gevestigd. Doe ze dat maar eens na Van Quickenborne. Je stad houdt op bij zijn grenzen en je deelgemeenten leveren geen enkele bijdrage tot een groter geheel. Verkoop dat maar eens aan je middenstanders: dat je de stad gaat ‘uitvergroten’ en dat je bij wijze van spreken Renzo Piano een kast van een museum in, of all places, Bellegen zal laten neerpoten.
Vergeet Renzo Piano, vergeet Streuvels en Gezelle maar google eens Jos Verbist, Claus, Roelant Savery en Maurice De Bevere op je smartphone. En vertel me waarom in een stad waar alle winkels al op een hoopje gepakt liggen nog eens een Kortrijk K moest komen en vooral waar we ver van de Grote Markt binnenkort eens een glas kunnen drinken. En dat voor je levend begraven wordt in het schoonste gat van Vlaanderen.
Hoog(w)achtend,
Gerrit Six

Advertenties