Tags

, , ,

Een staatsbegrafenis, ik mag er niet aan denken: het stadscentrum op een koopjesdag blokkeren, een regiment witte-bavet-paratroepers en een legerfanfare optrommelen om een paar uur stram in de houding te staan en drie maten van de nationale volkshymne te fezelen en vervolgens in mijn lijkwagen het plein op te laten draaien. Nee, als ik niet de hele stad mag doorkruisen op een affuit, en zonder paarden-escorte en kilometers dranghekken om de huilende massa op afstand te houden mag mijn portie en mijn hele lijk aan Fikkie gegeven worden, dan toch nog een hond die er brood van lust.
honderden-toeschouwers-voor-begrafenis-wilfried-martens-id4991903-640x0
Je hebt dan het hele land hervormd, de grootste Europese partij bij mekaar gebonjourd en stuk of wat vrouwen versleten en dan wordt je op een blauwe zaterdag door het establishment op een budget-pack getrakteerd. En of al places stuurt je vroegere werkgever een vleugel-adjudant die rijkelijk te laat komt en waarvoor de militaire fanfare je uitvaartsmis nog eens, da capo, overstemt met die amechtige versie van de Brabançonne. Vervolgens wordt er rond je lijkkist een soort stokebrandje georganiseerd met je kroost in de hoofdrol: lichtkaarsen.

Wilfried, ik dacht maar aan één ding: hoeveel kinderen heb je nou en waar zijn hun moeders want voor zo ver ik het kan bevroeden heb je met je laatste vlam geen offspring gehad. Waar waren Lieve en Ilse want ik heb bij andere notoire gezagsdragers die nota bene niet eens hertrouwenden maar de scheve schaats bereden wel alle bijzitten op een hij-gaat-voor-ons-nooit-geen-commissies-nie-meer-doen-drafje gezien. Wie heeft het scenario van je uitvaart verzonnen want meer dan een dans van de houten Klaasen was het niet. Alleen Berlusconi ontbrak nog maar ja die heeft huisarrest of hij moest dringend nog een afkickcentrum voor drugsverslaafden gaan uitmesten.

Van de dooien geen kwaad maar als dit een staatsbegrafenis moet voorstellen dan begrijp ik waarom Van Miert en Schiltz testamentair verzet aangetekend hebben tegen dergelijk vertoon. Dit was het dagje van het establishment, ze hebben je bijgezet, met wierook en woorden overladen de tering naar de nering gezet.

In plaats van de directeur van Sabam nog eens te laten opdraven had ik Stromae besteld want zijn succes-song Formidable is in wezen een driest en intriest lied over gebroken relaties, macho-verdriet en zelfverwijt. Iedereen kweelt kraaiend formidable maar de Breliaanse boodschap dat elke man behalve zijn cholesterol- ook zijn ploertgehalte in het oog moet houden wordt ver van elkeens ontrafelde bed gehouden.

n.b.

Edwin Ysebaert, reageerde: Lieve is begin dit jaar overleden, Ilse verkoos in goed overleg met Miet en de kinderen om niet te komen.

Advertenties