Tags

, , , , ,

Uniek: feiten en footage van operatie ARGOBEL

Piraat Abidi Hassan laat zich vangen na het zien van pilot “Haringvliet’.

Picture 104

Piratenkoning Mohamed Abdi Hassan en diens kompaan Mohamed M.A. werden zaterdag op de luchthaven Brussels Airport opgepakt dankzij een undercoveroperatie van de Belgische federale politie.

De Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) en de CGSU, de speciale eenheden van de federale politie, konden het tweetal naar België lokken met een vals filmproject over het piratenleven. Dat meldde federaal procureur Johan Delmulle maandag tijdens een persconferentie.

De federale politie had dus een wel heel uitzonderlijke manier gevonden om de Somalische piraat op het vliegtuig naar België krijgen. In talrijke brainstormsessies passeerden aanvankelijk allerlei tactieken de revue om de arrestatie, uiteraard onder valse voorwendselen, op poten te zetten. Agenten van een speciale eenheid kwamen uiteindelijk op het lumineuze idee om met Studio 100 en het Vlaams Audiovisueeel Fonds in de arm een nepfilm op poten te zetten. Om zo geloofwaardig mogelijk over te komen werd in aanwezigheid van de media een tafellezing van het script georganiseerd en verscheen voordien een artikel in Knack Weekend. Er werden door medewerkers van het productiehuis Woestijnvis zelfs storyboards getekend en een korte pilot gefilmd op locatie in het Nederlandse Haringvliet. (om de pilot te zien click hier).