Tags

, ,

Het perfecte dessert wanneer perziken op hun best zijn, meestal in juni, juli en augustus. Witte perziken zijn duurder, maar hebben een intense smaak.( naar een recept van Raymond Blanc)

DownloadedFile-2
Ingrediënten

    *
6 stevige maar rijpe perziken met steeltjes
    *

      120g suiker
    *

      400ml droge witte wijn, gekookt gedurende 10 minuten om de zuurtegraad te verwijderen
    *

      2 theelepel vanille-extract of 1 vanillestokje, fijngehakt
    *

      ½ sinaasappel, in 2-3mm plakjes
    *

      ¼ citroen, in 2-3mm plakjes
    *

      8 takjes munt, plus extra takjes om te serveren
    *

      4 takjes basilicum

Bereidingswijze

   1.

      Leg de perziken in een enkele laag in een 25cm/9 steelpan. Voeg de suiker, 400ml koud water, de witte wijn en vanille-extract (of gehakte vanillestokje) toe. Top met de sinaasappel- en citroen schijfjes en kruiden.
   2.

      Knip een rondje vetvrij papier van hetzelfde formaat als de pan en snijd een klein gaatje in het midden, zodat de overtollige stoom kan ontsnappen; plaats het bovenop de perziken. Dit zal helpen om de perziken onder water gelijkmatig te koken.
   3.

      Breng aan de kook en zet het vuur op een zacht sudderen voor ongeveer 15-20 minuten. Er is een gemakkelijke manier om te zien of de perzik gaar is of niet, kleine belletjes ontsnappen uit de basis van waaruit de stengel werd verwijderd. Wanneer de bellen stoppen coming is de perzik klaar – 15 minuten ongeveer.
   4.

      Draai het vuur uit en laat de perziken afkoelen in de siroop. Daarna gaan ze met sap en alles in de koelkast gedurende minimaal zes uur (en tot 24 uur), zodat de smaken circuleren tussen de citrus, kruiden en perziken.
   5.

      Met een schuimspaan de perziken op een bord schikken en zorgvuldig de huid verwijderen . Reserveer vier plakjes van de citroen. Dek af en reserveer in de koelkast terwijl je de granita maakt.
   6.

      Giet het sap in een kom en vries de helft in een diepvries-proof container voor de granita. Je zult maar de helft van nodig voor dit recept.
   7.

      Om te serveren, leg een plakje van de gereserveerde citroen op elk bord . Haal de granita uit de vriezer en, schraap enkele lepels van de vervroren granita Leg de geschilde perzik bovenop de granita en garneer met een takje munt.

Advertenties