Tags

,

DownloadedFile-4

De Brusselse vervoermaatschappij MIVB organiseert van 8 tot 10 april een goodwill-actie. 100.000 buttons worden verdeeld met het opschrift respect for all. Op 8 april was ik op Flagey en daar liep een jongen met badges en brochures te leuren. Het begeleidende brochuretje maakte geen melding van enige aanleiding:
dat het net een jaar geleden was dat MIVB-controleur Illiaz Tahiraj neergeslagen werd en ter plekke stierf na een bemiddelingspoging in een aanrijding tussen een bus en een auto. Die vermelding was er wel in de persmededelingen maar ter plekke vertrok de actie out of the blue. Ik heb ondertussen nog maar één iemand met zo’n opgespelde button gezien en ik geef diegenen die hem verticaal klasseerden geen ongelijk. Fantasieloos, protserig en goedkoop.

Drie dagen is ook te kort om een actie op gang te trekken en het ziet er naar uit dat dit weer eens een actie-tje is van de eigen dienst communicatie. De actie is bloedeloos en absoluut steriel. In de zin dat de actie geen interactie is, geen participatie stimuleert. In tegendeel, de MIVB zend fotografen mee in het kielzog van de be-delers. Fotootje onmiddellijk na de overhandiging: even opspelden aub, u kan een prijs winnen. Self-furfilling en kunstmatig boosten van een actie die niets spontaan of enthousiast heeft.

Met een eenvoudige thumbs up ( je moet toch je hand uitsteken om te kunnen opstappen) waren we goedkoper en beter af geweest. Mijn chauffeurs op lijn 4 krijgen die duim het hele jaar door en zelfs een bedankje een goeie morgen, avond of nacht.

De communicatie van de MIVB is bovendien betuttelend: altijd maar veiligheid, netheid begint bij U. Respect dus ook en natuurlijk zou die MIVB perfect kunnen draaien, als er maar geen reizigers waren die natuurlijk en uiteraard onveilig, slordig en respectloos gedrag vertoonden.
Deze actie had, sauf mon respect, anders gekund: langerlopender, zonder die schreeuwlelijke speldbutton, geïnspireerd en met wat animo.

Advertenties