Tags

, ,

DownloadedFile-1

Ieder jaar weer is het in het Ticino, Zwitsersland’s Italië, wachten op de eerste spaghetti-oogst. Plukvers en vergezeld van de traditionele pocolino (regionale rode wijn uit een drinkpotje) worden de eerste primeur-spaghetti geserveerd in de trattorie. Zie hier een reportage van BBC-panorama over dit heuglijke feit. U weet allicht dat de traditionele pluk uit de markt is gehaald door gigantische plantages in Zuidoost-Azië. Maar niet getreurd, op menig erf in het Ticino wordt de jaarlijkse oogst nog binnengehaald.

On April 1, 1957 the British news show Panorama broadcast a three-minute segment about a bumper spaghetti harvest in southern Switzerland. The success of the crop was attributed both to an unusually mild winter and to the “virtual disappearance of the spaghetti weevil.” The audience heard Richard Dimbleby, the show’s highly respected anchor, discussing the details of the spaghetti crop as they watched video footage of a Swiss family pulling pasta off spaghetti trees and placing it into baskets. The segment concluded with the assurance that, “For those who love this dish, there’s nothing like real, home-grown spaghetti.”
The Swiss Spaghetti Harvest hoax generated an enormous response. Hundreds of people phoned the BBC wanting to know how they could grow their own spaghetti tree. To this query the BBC diplomatically replied, “Place a sprig of spaghetti in a tin of tomato sauce and hope for the best.”

Advertenties