Tags

, , ,

U herinnert zich zonder twijfel nog de paasvakantie van 2013. De paaslelies uit de Gamma waren de enige bloemen die niet in bloei stonden. De weerman en de weervrouw hadden een hogedrukgebied in de aanbieding dat een wig vormde tegen een aanhoudend koudefront en dat klonk geruststellend. Dat het ondertussen sneeuwde in New Mexico en dat de Canarische eilanden verregenden zou ons een zorg zijn. Wij dachten aan die warme zomer die zeker op komst was. Let the good times roll.

Het was pas toen we op de laatste ochtend van de grote vakantie meters sneeuw moesten ruimen en het min tien vroor dat we vermoedden dat er iets echt niet in de haak was. Frank Deboosere was die dag speciaal met een Seaking naar de VRT overgevlogen. Eerste minister Di Rupo had vanuit zijn eigen ingesneeuwde huiskamer de langenoten, mits een inderhaast geïmproviseerde ‘regeringsmededeling‘, gevraagd kalm te blijven en vooral een dikke trui aan te trekken. De beelden van het journaal kwamen van CNN want hier bij ons kon geen cameraploeg meer de boer op. Een blizzard had veertien dikbillen in het Waasland in ijsbeelden omgetoverd. Op Zaventem kon niets nog landen of opstijgen. Enfin du jamais vu. Pieken tot tien meter sneeuw in de Hoge Venen en als de dooi zou intreden mochten we ons aan een tsunami verwachten. Een hittegolf, een cycloon boven de Sahara zorgden vervolgens voor tornado’s die nauwelijks nog een kerktoren overeind lieten. Er waren brokstukken van de Onze-Lieve-Vrouwe-toren gevonden in Zeeland en in Noord-Frankrijk. Het sportpaleis dreef op de Schelde tussen de brokstukken van het Nieuwe Justitiepaleis. Het Schoon Verdiep was doorkliefd door een petroleumtanker. Antwerpen bestond niet meer.

In Brussel had een storm huis gehouden en de hele binnenstad gezandstraald. Manneken pis had er geen meer. Alle verkeers-en uithangsborden waren of weg of onleesbaar en medemensen zonder neus of wenkbrauwen lagen in tenten rondom het brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek.

Enfin het was uitkijken naar de herfst en de winter, voor zover je dat fysiek nog kon. Op een schaarse zonnige dag trokken honderdduizenden de straat op om de regering de schuld te geven van het noodweer. Er vielen slachtoffers onder de ordestrijdkrachten toen een waterkanon vanwege een bevroren loop implodeerde en de traangasgranaten weigerden dienst. België werd de facto gesplitst en niet eens in twee maar flink wat gewesten toen de ijsmassa’s van de Leie, Schelde en vooral Samber en Maas over hun hele beloop uitzetten en de oevers meters ver weg terugdrongen. Geen brug die het hield, enfin wat de democratisch verkozenen niet hadden gekund werd door De Winter klaar gespeeld.

Hou me tegen….

Advertenties