Tags

,

DownloadedFile
Ik was er zo goed als in getuind: il papa buono. Die Bergolio pakt iedereen in en past perfect in het plaatje waar de media op aan het wachten waren: een cloon van J23 en P6. Een Italiaanse journalist stelde op tv dat Italië wat lessen kon leren van het Vaticaan. Jawel, the greatest show on earth. En wat heeft dat feestje gekost want juist het zo eenvoudig en van alle glans ontdaan laten lijken is het duurste wat je kan doen. Het gaat niet over de extra-kilometers die papamobil afgelegd heeft maar de hele kiene en doordachte marketing van de curie-jongens. Een volksjongen op de troon is de beste garantie om de kuiperijen verder te kunnen zetten.

Natuurlijk laven wij ons aan zijn pastorale, vaderlijke en aandoenlijke stijl. Wij wachten allemaal op de Heiland en die komt om langs om minder uit de werkelijke wereld. Het zal wel. Europa wordt een sociaal slachtveld. Het bonussenkapitaal haalt alle waarden onderuit en niemand weet nog wie aan de touwtjes trekt . In het minst in de City en op Wallstreet. Vaderlanden worden achtergelaten en dan komt zo’n mannetje op het balkon pieren. Je zou voor minder verkocht zijn. Het is allemaal sentiment en valse verwondering. Konijntjes gevangen in de lichtbak die de Piazza San Pietro is. We weten niet eens of en zo ja hoe fout, conservatief hij geweest is. Thans heerst het algemeen pardon voor Francisco.

De redding van de wereld en het klimaat lijkt even in die Argentijnse handen te liggen. Kom nou. Troost is gratis en alles wat gratis is, is het juist niet. In een paar dagen ligt de wereld aan zijn voeten en hangen de media aan zijn lippen. Mythisch, is het woord dat hier past. God is zo dood als een pier maar de paus huppelt door het Vaticaan. Die neemt straks de bus en blijkt ook stiekem een Romeo Y Julieta op te steken of gewoon pruimtabak en snuif te gebruiken.

Er komt een puppy of een Sint-Bernard in het Vaticaan en op vrijdagavond rolschaatst hij met een bende diakens en lezers van Familia Christiana langs de Tevere ( en steekt die ook nog diagonaal over). De soupe populaire zal Rome veroveren en hij blijkt tenslotte ook nog behoorlijk op de bandoneon van jetje te kunnen geven. Ik hoef u ook niet te vertellen dat hij op een goeie vrijdag met dat kruis zal lopen tjokken en strompelen. Het is allemaal zo voorspelbaar. Verwacht dus ook maar wonderen. Lammen en blinden verliezen massaal hun broodwinning en wie lazarus op de grond ligt riskeert binnen de kortste keren weer bij zijn positieven te komen.

Advertenties