Tags

, , , ,

th

Leek het alsof wij gespaard zouden gebleven zijn van enig paardenspoor in de Belgische voedselketen dan is niets minder waar. Dat heksen ooit op paarden zouden jagen, wie had dat gedacht. Persoonlijk hebben wij niets tegen een goede gepelde paardenbiefstuk: gezond en lekker. Persoonlijk zijn wij eerder gebeten op americain preparé waar varkensvlees in verwerkt zit. In 2008 melde Testaankoop dat in meer dan de helft van onderzochte stalen tot 42 procent varkensgehakt zat. Dat is bij wet verboden maar ondertussen van het vleesfront geen nieuws.

Er is behoorlijk wat huichelarij in het spel. Voor zover vermeld op de verpakking is het totaal legaal en acceptabel dat er paardengehakt in lasagna en frituursnacks verwerkt wordt ( hoewel de frituur de verpakking niet meelevert en zeker niet met deze exclusiviteit uitpakt).

Maar erger is dat ons voedselagentschap tot voor kort deed alsof België van enig illegaal paardenspoor in de voedselketen verschoond bleef. Alsof ze bij Findus de lasagna bedoeld voor Belgische consumptie zonder paardenvlees leverden. Officieel volgens de verpakking wel maar naar waarheid dus niet. Enfin ze hadden kunnen volstaan met de boodschap dat er geen gevaar was voor de volksgezondheid.

Nu blijkt dat we als enige ter wereld malafide paardenslachterijen organiseren met paardenkwartieren die nog vol doping en andere farmaceutica zitten. Je kan het zo gek niet bedenken of wij hebben het. Om het geheim van het onderzoek dat in 2011 startte niet te schenden mag niet gemeld worden of dergelijk vlees inde voedselketen geraakt is. Even uit het Belga-bericht citeren:

“Grote slachthuizen uit de streek van Antwerpen, Luik, Dendermonde en Kortrijk zouden betrokken zijn, volgens Moustique. Het blad schrijft dat het gesjoemel alleen kan gebeurd zijn met medewerking van gewetenloze veeartsen. De wanpraktijken stopten in de loop van 2011, toen het Belgische gerecht en het Agentschap voor Voedselveiligheid lucht kregen van de feiten, maar het is niet bekend wanneer het gesjoemel begonnen is. Tonnen paardenvlees vol hormonen, of van zieke dieren en dieren die geblesseerd waren, zijn zo op het bord van de Belgische consument beland.”
Toch even bij u friturist informeren waar het vlees van zijn burgers, frikandellen en stoverij vandaan komt. En jammer van die onvolprezen paardensausisson waar ik een halve jeugd op geteerd heb. Straf spul dat wel maar het ging er in als zoetekoek.

Advertenties