Tags

, , , ,

Rookinspecteur bloot uit Waals eetcafé geflikkerd
— JUNI 9, 2012

In het Waalse dorp Sivry Rance is gisteravond een rookinspecteur van de FOD Volksgezondheid door de klanten uit het plaatselijke Café de la poste gezet: en nog wel in zijn blote flikker. De man werd toen hij zich in het café kenbaar maakte als inspecteur -op de onderbroek na volledig gestript en een paar kilometer verder gedropt in de bossen van Rance.

Het bericht stond al twee jaar op http://www.sixlog.be en eind juni werd het op sixlog.net gepost: een rookinspecteur die in een Waals café gestript wordt door een bende Hells Angels. Geen woord van waar, gewoon verzonnen. Daar had de lezer geen boodschap aan want in drie dagen tijd sloeg de teller over de 30.000 bezoekers om te eindigen op 35.500 en dan rekenen we de vertalingen nog niet mee want in de buitenlanden werd het bericht evengoed op gejuich en occasioneel misprijzen ( in die volgorde) onthaald. Het bericht maakte zo een reis naar de States om dan via Denemarken Noord-Europa te besmetten. Waarom was het bericht zo populair, allicht omdat rokers en niet-rokers weer in het gareel kwamen, omdat het zo burgerlijk ongehoorzaam was en een ambtenaar zijnde Albert D.(ekaesstecker) de dupe was.

Uit een interview met de webmaster:

– U claimt dat de site de meest foute site in Vlaanderen wil zijn, wat moeten we daar onder verstaan?

– Ik geef u een voorbeeld, bij de opstart hebben wij het bericht verspreid als zou een inspecteur in een Waals café gestript geworden zijn door een bende Hells Angels bij een rookcontrole. Dat bericht is goed voor een paar tienduizend hits, verantwoordelijk voor tweederde van de bezoekers van de site in de afgelopen maanden. Via Nederland en België is het bericht wereldwijd overgenomen door sites in de States, Hong Kong en Mittel-Europa. Op de betreffende fora, incluis het forum op de site, is een brede maatschappelijke discussie gevoerd over de wenselijkheid van roken en roken verbieden. En dat door intelligente jongens en meisjes die weliswaar ook geloven dat wij tot dergelijke vorm van plebejische ongehoorzaamheid in staat zijn. Met andere woorden het bericht is totaal verzonnen. Wij van de redactie geloven in een maakbare samenleving en dus ook in maakbare berichtgeving.

-Maar journalistiek toch wel goed fout, daarvoor zijn er al ontslagen gevallen?

-Wel moeten we voortaan fake berichten verspreiden met de waarschuwing ‘ wat u leest is niet waar’, daar zal veel volk naar komen kijken. Tegelijk is de hele site zo opgezet dat alle autoriteit die er zou kunnen van uitgaan constant opgeblazen wordt. Het Semtex-gehalte van de meeste teksten is zo hoog dat wij eerstdaags of een bezoek van de milieupolitie of de staatsveiligheid verwachten. En een oudere collega uit het vak noemde dit een ultieme vorm van journalistiek, namelijk een die de lezer een spiegel voorhoudt.

 

Toch lezen?