Tags

, , ,

De kruitfabriek is het eerste newsformat dat Woestijnvis lanceert. Duidelijk geïnspireerd door De Wereld Draait Door. Zo duidelijk dat DWDD de Kruitfabriek aan het screenen is op mogelijk plagiaat van het format. Totnutoe golden formats vooral voor entertainmentprogramma’s. Maar blijkbaar nu ook voor zo iets eenvoudigs als info-tainment. Info-tainment is formatie verstrekken met de de duidelijke bedoeling om boven het informeren ook te amuseren. Er is dienaangaande een verschil tussen de Kruitfabriek en Reyerslaat .

De kruitfabriek is door Woestijnvis gemodelleerd op de Wereld Draait Door en voorzichtigheidshalve heeft men de Matthijs van Nieuwkerk van dienst opgezadeld met een co-presentatie van journalisten en sidekicks. Men heeft maar te graaien in die bak van professionals die Woestijnvis onder contract heeft ( ongeveer alles wat via Man bijt hond en De Laatste Show naam heeft gemaakt). De Kruitfabriek heeft zoveel gezichten dat je d’r niet een kan opplakken. Hét format van DWDD is namelijk Matthijs van Nieuwkerk die rad van tong en met een ongelooflijk spraakdebiet alles en iedereen overklast en overschaduwt. Ja, dan is de presentator van de kruitfabriek alleen maar een presentator die dient als glijmiddel om zijn co-equipiers de ether in te sluizen.

Vier is een commerciële zender die Verwoestijnvost is geworden. De populaire trekker ‘Komen Eten’ is zijn aanmatigende off-screenstem kwijt alsook de limousine-service met naamsvermelding in beeld. De camera focust veel minder op het voyeurisme van de gasten die ook alleen nog een globaal haast symbolisch cijfer voor het eten, de sfeer en de gastvrijheid mogen geven. Het is nog maar een overgangsmaatregel me dunkt om van een realityshow een human interest te maken. We zitten in prime-time en daar schoffeert een zender zich een gezicht. VT4 is overnight Vier geworden maar grossiert verder vrolijk in buitenlandse formats.

Opvallend is de aanpak van de reclame met De Snelste Kwis Ter Wereld en de geanimeerde tinnen soldaatjes die het reclameblok ‘ventileren’. Goed gevonden maar evengoed ergerlijk zeker als De Kruitfabriek en De Slimste Mens ter wereld om de anderhalve haverklap onderbroken worden.
Terug naar de Kruitfabriek met zijn halfslachtig gekopieerd DWDD-format. Het lijkt er op en lijkt er niet op en de uitzending dreigt aan vlijt ten onder te gaan. Christophe Deborsu en collega die er niet voor spek maar wel voor bonen bijzitten, de overal inzetbare Heylen en de ondertussen eeuwige Lieven Scheire die zijn Chinese borden draaiende houdt. Het is aslof je in een vliegtuigcockpit op zoek moet gaan naar de gezagvoerder maar die blijkt dan tijdelijk het cabinepersoneel vervoeg te hebben en de knuppel aan de twee boordmechaniciens overgegeven te hebben. Het vliegt ondertussen wel lekker maar niemand weet nog wat de bestemming is.

Advertenties