Tags

, ,

(de eerste column die op 2 oktober 2007 op sixlog.be verscheen)
“Weet jij wat we vorig weekend gedaan hebben?”. De vraag lijkt onschuldig maar is het niet. Deze vraag is vals; het antwoord staat bij voorbaat vast. “Nee”, namelijk.
Welopgevoed als we zijn antwoorden we niet: “Voor het eerst een parenclub geprobeerd? Uw zwart geld in de fik gestoken? Moeder de vrouw een pandoering gegeven?” Nee, Wij kijken met gespeelde verbazing en openen alvast de aanhalingstekens voor de zin die gaat volgen.
Wij hebben dit soort euforische mono-conversaties allemaal wel eens meegemaakt of zelf gevoerd. Doorgaans zijn de piekmomenten beperkt tot de nadagen van de vakantieperiodes. Met de uitzonderlijke nazomer is dat anders. Het gratuite gebazel gaat epidemische tot pandemische vormen aannemen.


Die natte juli zit er voor veel tussen. De Belgen hebben in die maand ontwenningsverschijnselen gehad. Na een deels schitterende juni kwam de klad in het weer. Dat is zoals een junkie die je even een maand laat chillen: hij blowt zich vervolgens Lazarus.

Doorgaans houdt die diaree van het vakantiegepoch zo medio september op. En wordt er weer over het weer en de files gezeikt. Deze keer dus niet. Door die verregende juli en de daaropvolgende flamboyante nazinderende nazomer is de Belg volop gaan ‘bijreizen’.

En dat bijreizen zorgt er voor dat de vakantieverhalen maar niet opraken. Geen lunch, geen break, geen afgeluisterd tram- of gsmgesprek of er wordt wat afgeleuterd over waar ze geweest zijn en uiteraard hoe fantastisch, goedkoop en vooral hoe uniek, onvergelijkbaar en uitzonderlijk het daar was.

Vakantie is voortaan een resultaatsverbintenis: je kan maar best met een nonchalant doch wel consistent verhaal voor de pinnen komen wil je kans maken op een beetje respect van je medemens.

De ergste pochers zaten tijdens die rampzalige juli in het buitenland. en vertellen dat met onverholen Schadenfreude. Die zwijgen zedig over de hittegolf , de muggenplaag, hun hartritmestoornissen, uitdrogingsverschijnselen, aambeien, over de eeuwige slabuffetten en de walm van chloor die uit hun 5-sterrenzwembad opsteeg

Man man, hebben die gezweet en afgezien en gevloekt, maar daar geen woord over. Nee waren zij in augustus lekker in dat heerlijke buitenland. Dat ze daar behoorlijk getild werden zal je ze niet horen zeggen en evenmin wordt er melding gemaakt van occasionele overbookings, vertragingen, annulaties en voedselvergiftigingen.

Het houdt ook niet op want straks zijn we aan herstvakantie toe en over een week beginnen ze hun wintervakanties in Crans Montana en Cortina d’Ampezzo aan te kondigen. Er valt ook niets tegen te doen behalve als u op de bekende openingsvraag “Weet je…” Inderdaad antwoord met “Voor het eerst een parenclub geprobeerd? Uw zwart geld in de fik gestoken? Moeder de vrouw een pandoering gegeven?” Doen!

Advertenties