Tags

, , , , , , ,

De streaker  die tijdens  een american footballwedstrijd op de Seminole High School in Florida een half rondje in zijn blote ten beste gaf zou, gesteld dat streaken een olympische discipline was, zeker niet doorstoten naar de finale. Ten eerste was zijn prestatie te kort, de exposure onvoldoende en is het binnen deze discipline absolute not done om gemaskerd de arena te betreden. Het halve heldendom op youtube is meegenomen maar lees hier hoe de noble art of streaking iets roemvollere precedenten gehad heeft.

 


Veertig jaar geleden deed een opzienbarend fenomeen zijn intrede op de Amerikaanse universiteitscampussen. Jongens renden naakt over de campus, ze streakten. Aanstekelijk was dat, want nog geen jaar later kon je op de Kortrijkse campus van de KU Leuven de studenten bij nacht rond de meisjes-peda zien flitsen. Een notoire streaker uit die dagen is zelfs provinciegouverneur geworden.

Op de Amerikaanse campussen was men in 1974 nog in de nadagen van de seksuele revolutie en het studentenprotest, dat ook al van Californië naar Parijs en Leuven was overgeslagen. Men rende er naakt door de aulas, er werden blote rijdansen uitgevoerd langs de autostrades, parachutesprongen gebeurden in de allervrijste val en er werd op een aantal golflinks een aardig bloot balletje geslagen.

De trend sloeg eerst over naar Australië, waar de strafste streakers meteen de sportvelden oprenden, waar zij zich verzekerd wisten van een nationwide broadcasting. Het werd zo erg dat de Australische televisie nog nauwelijks aandacht besteedde aan het cricket om de epidemie van de streakers in te dijken. En verscheen er tijdens een rechtstreekse interventie nog een streaker op het veld, dan focuste de camera op de overvliegende zeemeeuwen. Op alle Amerikaanse, Nieuw-Zeelandse en Australische opens had de security altijd wel een stel lakens paraat om de mogelijke onverlaten in te pakken. De trend ging overseas. Want nadat de eigenaar van een seksshop uit Los Angeles in 1974, tijdens de uitreiking van de Academy Awards, spiernaakt grote sier had gemaakt aan de verbijsterde zijde van David Niven, was het hek van de dam.

Het nieuwe vaderland van de streak was Groot-Brittannië. De inaugurale streak gebeurde in april 1974 tijdens een rugbymatch. Michael OBrien, een Australische klerk, was met zijn ploeg de plas overgestoken en streakte in de halftime. De foto van zijn act is wereldberoemd, want bij gebrek aan lakens camoufleert een bobby met zijn helm het meest private deel van OBriens lichaam.Nog geen veertien dagen later was de eerste Britse maidenstreak aan de orde. Op de renbaan van Radwick won het duo Koreopa-Cook ex aequo de Doncaster Handicap, maar ze werden gedeclasseerd omdat ze geen paarden maar wel een bloot echtpaar waren. Ze probeerden te ontsnappen via de vip-club; een verbouwereerde suppoost stopte de streakers evenwel omdat ze geen badge droegen.

Advertenties