Tags

, , , , , ,

Eindelijk, na een volle week afwezigheid geeft onze tourcorrespondent weer thuis.Albert Dekaesstecker fixer van Michel Wutys en Karl Van Nieuwkerke verblijft in zijn optrekje in La Gaillarde en ontvangt ons in zijn suite.

– Druk druk?

– Sorry nog een secondje…..

C’est le cas de le dire. Naar jaarlijkse gewoonte heeft de Franse politie op de vooravond van de rustdag een arrestatie verricht. De Marseillees Remy De Gregorio zit in de amigo op verdenking van doping. Een kaakslag voor Cofidis en het Franse Wielrennen dat sowieso al aan de bakster ligt.

-Hoe gaat zo”n arrestatie in zijn werk?

-Die verloopt volgens een standaardprocedure. Op de vooravond van de rustdag worden de renners na het eten in hun caravan opgesloten. De tourdirectie die er over waakt dat de pappenheimers gelijk en fris aan de start komen heeft in 1957 een vloot caravans van het type ‘Freeman Leverit’ geleasd via ‘Gaz de France’ die in ruil daarvoor de exclusieve Campingaz leveranties kreeg. Vijfenvijftigtig jaar later is de Leverit nog altijd pure klasse en vooral door zijn compact formaat overal manoeuvreerbaar En dan is het wachten op de klop op de deur. De politie van zijn kant gaat heel behoedzaam tewerk, een half uur voor de inval worden alle gasflessen afgesloten en bij de bewuste caravan gaat ook de watertoevoer dicht en als de schurk in kwestie het dan nog niet begrepen heeft wordt de caravan aan een tractor gelegd en de hele stad doorgevoerd. Pek en veren worden klaar gezet op het marktplein en alles wordt afgesloten met een vuurwerk waarbij de betrokkene middels een Chinese drietraps kegelfonteinraket het luchtruim ingeschoten wordt.

– Pijnlijk lijkt mij…

-… dat het een Fransman is, natuurlijk. Het is van 1998 en Festina geleden dat een Franse ploeg officieel nog aan de pot Belge gezeten heeft. De volledige ploeg dan nog wel inclusief Virenque die op dat moment Frankrijks hoop in bange tourdagen was. Het is momenteel Cofidis kijken wat de klok slaat. Een Brit als gedoodverfde winnaar in Parijs en enkel nog een jonkie uit de Jura dat na zijn overwinning in Porrentruy liet verstaan dat zijn benen zeer deden en “dat hij het voor de rest van de tour bekeken houdt”.

-Met andere woorden: de tour ligt op zijn gat.

-Het enige wat de tour nog kan redden is het klassement voor de mooiste gat. Daar wordt grif op ingezet. Gezien wat voor gat Vansummeren opgezet heeft in de afdaling naar Metz.  Die is in zo goed als zijn blote kont naar de aankomst gereden: 25 kilometer! U weet dat ik dankzij inside trading met  tourdirecteur Christian  Prudhomme een licentie genomen heb op de troulotte ofte gatenbroek. En ik lees dat Peter Sagan in Cape d’Adge ook een gooi doet naar de broek. Letterlijk dan want die komt naar eigen zeggen ten val voor de finish om zonder broek door te scheuren tot aan de plage nudiste. En wie wacht hem daar op?

– Geen idee…

– De tourtafel met zo al twee gaten van formaat en als décor de hele lading troulottes die pas uit Bejing gearriveerd zal zijn: een eerste levering van 25.000 stuks!

-Sorry Karl en Vive le Vélo van op het nudistenstrand…

– Er wordt nog zwaar onderhandeld met boetiek Betty uit Ieper die Karls garderobe levert maar die krijgt een licentie voor België en het Groot-Hertogdom. En wie draagt er die avond ook nog de broek… Linda De Win …..

Advertenties