Tags

, , , , , ,

Boulogne-sur-mer, 3 juli 2012


Albert Dekaesstecker tourfixer van Michel Wutys en Karl Van Nieuwkerke verkent voor ons iedere dag het parcours van de tour.

– U hebt Orchies al verlaten?
– Wel, gisteravond zijn de meeste coureurs bij aankomst in Doornik meteen doorgereden richting Franse grens om bij Hestrud al een stukje van het parcours te verkennen en natuurlijk om in te checken in hotel Le Manoir, de vroegere chicoreibranderij, vereeuwigd door Stijn Streuvels in zijn Leven en Dood in den Ast.

-Vandaar dus dat de tourtafel niet in Doornik maar in Ieper stond?

– Karl heeft een doening juist buiten Ieper in Beerst . Dus dat die tafel voor de Lakenhalle stond en niet op de Grand Place in Tournai is een gentlemans agreement met madam Van Nieuwkerke: de duifjes spelen op weduwschap. Maar dat is niet de enige reden.

-Nee?

-Wel er viel dus in Doornik niks maar ook niks te verhapstukken. Met veel moeite hebben we nog een infomercial kunnen draaien in die blauwsteengroeve maar daar kunnen we wel achter de centen fluiten. Blijken Karl en Meirhage voor de Aziatische variant ( een derde van de prijs dixit FM) gekozen te hebben bij hun verbouwingen. Ze moesten dat ook wel zeggen want zolang we in België zaten was product placement verboden. In Frankrijk is dat dus anders.

-Jullie zitten vanavond in de abdij van Chartreuse de Neuville?

Precies, een juweel van een abdij maar wel eigendom van een Parijse immobiliënmaatschappij die alles intact bewaard heeft maar ondertussen ook, als onderdeel van relais&chateaux, 21 monnikencellen van vijf sterren voorzien heeft. Elke cel heeft zijn eigen tuin en beschikt over het originele toilet met een pot in faience: alsof je het in de slakom van je moeder doet. En dat is dus gesneden koek: het lijkt als of we bij monumenten en landschappen gelogeerd zijn maar Relais & chateaux Chartreuse de Neuville dokt behoorlijk.

-Wat staat er verder nog op stapel?

– Het wordt tijd dat we ook eens aan ons eigen denken, ASO heeft in Brive la Gaillarde een kasteel afgehuurd voor zijn personeel en dat beschikt gelukkig ook over een helihaven. Na de aankomst in Boulogne vlieg ik met de cameraploeg mee.