Tags

, , ,

Orchies, zondag  2 juli 2012,

Onze tourverslaggever en tourfixer van Michel Wuyts zit niet in Luik maar wel alreeds in Frankrijk. Een en ander heeft te maken met de dagvergoedingspolitiek van de VRT. Zolang de tourcaravan zich in België bevindt hebben Wuyts, Van Gils en dus ook de fixers enkel recht op de oridinaire dagvergoeding van 122 Euro en worden ze geacht de nacht bij moeder de vrouw en niet in een priceless relais&chateaux door te brengen. Om daar niet alleen een mouw maar een volledig maatpak aan te passen is onze webmeester het parcours ginds gaan verkennen. En of het een beetje lukt.
– U schets het ongeveer juist. Wuyts kan zolang we in België vertoeven terugvallen op zijn fichenbak als er een gat in de koers valt. En voor het geval Cadel E. zich op de Baraque de Fraiture en breuk valt heeft hij voldoende aan de Larousse Medical.
-Complete rust dus tot volgende dinsdag…
-Zwijgstil, ik heb mijn handen vol. Vanuit Doornik komt de tour eindelijk Frankrijk binnenrijden via de grensovergang van Hestrud. Een boerengat zeer zeker maar de vroegere douanepost is daar omgetoverd tot cafe en bed en breakfast. Je kan daar met je tenen in Frankrijk en je onderbuik in België slapen.
Was ideaal voor overspelige klanten die de respectievelijke nationale deurwaarders, die aan de lakens kwamen voelen, te vlug afwaren. Mooi stukje voor Michel. Maar niet alleen dat,  de locale VVV werkt aan een spandoek om de tour te verwelkomen: ” bienvenue chez les ch’tis!” en de laatste  kasseistrook voor het binnenrijden van Orchies, komende van Beuvry-la-Forêt wordt over de volle anderhalve kilometer ingestreken met Maroilles.
La Maison Fauquet levert deze volvette pâte molle aan en dokt ook nog eens flink voor deze info-commercial. “Iedereen valt op Maroilles” is de baseline. En dan heb ik het nog niet over Leven en Dood ,in den Ast want die zelfde avond zijn alle renners ingekwartierd in exaxte replica van de chicoreibranderijen die de trots van de regio uitmaakten. Heel populair bij verstokte rokers. Wie in zo’n chicorei-oven overnacht mag daar ook volop roken. En zoals u weet is doping een legale praktijk in Noord-Frankrijk.
-Pardon?
– De rode bietenvelden rondom Orchies leveren een eerste klasse “pression a froide” die mits inname van een halve liter per dag het uithoudingsvermogen met liefst zestien procent verhoogt . Bij de controles levert dat een bloeddoorlopen straal maar zolang het WADA de rooie wiet niet toevoegt op de lijst van verboden producten is inname volkomen legaal.

-Dat belooft voor de rit naar Boulogne sur mer, een massaspurt?
-Dat zit er dik in

Advertenties