Tags

, , ,

Albert Dekaesstecker, tekstfixer van Michel Wuyts in de tour komt pas volgende week met een dagelijks tourverslag. Iets te druk op een niet nader te specifiëren plek in Corsica. Maar nog net de tijd om een interviewtje te geven over de tour

Wat is de essentie van de Tour?

De Tour is een eersteklas bliksemafleider en na Prozac is het de grootste tranquillizer die er bestaat. Er zijn een hoop mensen die het uitmoorden van hun gezin, hun zelfmoord, scheiding of het wassen van de auto uitstellen tot na de Tour. Hoe zoudt gij, beste vriend, deze maand doorkomen zonder de Tour?

Is de tour nog de Tour?
Niet echt. De Tour is minder dan ooit een Franse tour. Anderhalve ritoverwinning voor de Fransen, geen topfiguren. Vandaar die galopperende jaloezie die gevehiculeerd wordt via o.a. l’Equipe en het bashen van Armstrong. De show wordt gestolen door een olijke Australiër . De tour gaat de zelfde weg op van de Bordeaux, de wereldwijntjes zijn aan zet. Chacun son tour. De Maillot Jaune heeft al tien jaar plaats gemaakt voor de Yellow Jersey! Frankrijk is nog slechts een technicolor decor waar de Tour doorheen trekt. Noem eens een naam van een Franse renner…

Virenque?
C’est le cas de le dire. De eerste en de laatste Fransman sinds Laurent Fignon die nog op het podium stond. In 1998 was Virenque een groot favoriet voor de eindzege. Is samen met Festina ten onder gegaan, heeft er in 2004 een punt achter gezet: achter zijn carrière en achter de Franse wielersport.

Frankrijk heeft geen grote sportfiguren meer?
Wel kijk naar het voetbal, zo uit het EK geknikkerd . Pas op, de Italianen komen niet alleen in het voetbal terug. De Giro start volgend jaar in Volendam, als we niet opletten doen ze de Alpen, De Dolomieten in de shaker. Als ze hun drie klassiekers samengooien: Milaan-San Remo, Tirenico Adriatico en de Giro, plus een paar tijdritten rond het Vaticaan en de aankomst voor de Spaanse Trappen in Rome dan hebben ze het equivalent van de Tour. Watch my words. De Tour wordt hoogstens nog een herkansingswedstrijd voor gedopeerden die zonder licentie zitten.

Advertenties