Tags

, ,

Touripedia I – De tourcaravaan

U weet dat de Flandriens die voor de oorlog aan de tour deelnamen meestal in hooioppers logeerden in de omgeving van de startplaats. De hooiopper waar Brik Schotte en Fausto Coppi in geslapen hebben op l’Alpe d’Huez is na een brand in 1944 zo goed als gerestaureerd. Helaas iets te goed want u gelooft toch niet dat de heren toentertijd over een kingsizebed en homecinema beschikten.

Het comfort van de tourrenner is nog altijd bescheiden. De tourdirectie die er over waakt dat de pappenheimers gelijk en fris aan de start komen heeft in 1957 een vloot caravans van het type ‘Freeman Leverit’ geleasd via ‘Gaz de France’ die in ruil daarvoor de exclusieve Campingaz leveranties kreeg. Vijftig jaar later is de Leverit nog altijd pure klasse en vooral door zijn compact formaat overal manoevreerbaar. Bovendien kan hij door een mannetje op een derny getrokken worden.
De tourcaravan gaat de renners vooraf, zoals u weet, dus moet die overal en altijd kunnen passeren. Vijf jaar geleden is de oversized american camper van Armstrong bij een bocht in het parcours helemaal klem komen te zitten. Het was van twee dingen één. Of de koers werd via een ouwe Romeinse heerweg rond de col de la Madeleine omgelegd of de plaatselijke brandweer moest de camper ontzetten en in stukken zagen. Het is het laatste geworden. De spuitgasten hebben de camper stuksgewijs naar de aankomst gebracht en die daar terug aan mekaar gelast. Toen Lance die avond nog eens de Amerikaanse ijskast wou plunderen bleek de watertoevoer van de ijsmachine gekoppeld te zijn aan de afvoer van de ontlastingstank.

In geval van doping wordt de watertoevoer in de caravan van de betrokken renner afgesloten. Een uur daarna wordt de gasfles afgekoppeld en als de schurk in kwestie het dan nog niet begrepen heeft wordt de caravan aan een traktor gelegd en de hele stad doorgevoerd. Pek en veren worden klaar gezet op het marktplein en alles wordt afgesloten met een vuurwerk waarbij de betrokkene middels een Chineese drietraps kegelfonteinraket het luchtruim ingeschoten wordt.

Advertenties