We glijden naar de vakantie toe. Op televisie geen Reyers Laat meer, geen Pauw & Witteman, geen “De wereld draait door”. Het televisieseizoen eindigt in mei, dat moet een soort internationale wet zijn. De zenders letten op de kleintjes. Hoe lang duurt een seizoen? Doorgaans van september tot eind april met onderbrekingen op officiële feestdagen en tijdens  vakantieperiodes. Series bestaan uit reeksen van 22 afleveringen, maar waarom actualiteitsprogramma’s de zelfde regelmaat moeten aanhouden is me de vraag.

 

Het is opvallend dat behalve de frequentie ook de formats van entertainment geënt worden op news. Het is geen toeval dat nieuwsshows, die de naam van het anchor dragen, gerantsoeneerd worden. Personality shows, ook als die in nieuws grossieren, zijn arbeidsintensief en duur. Het afslanken van het ritme heeft twee voordelen: het houdt de anchor fris en het publiek wordt geconfronteerd met abstinentie.

Het vakantieseizoen mei-september ruimt plaats voor sportevents maar wordt hoofdzakelijk volgeklet met herhalingen, vluchtig-luchtige talkshows en trivia. Ik begrijp niet waarom televisie zo vluchtig en zo temerig moet gaan doen met dat ‘duizend-zonnen-en-garnalen-gedoe’, ter vervanging van “Man bijt hond”, terwijl u en ik de laatste loodjes leggen. Of het moet zijn dat de Reyerslaan inhouse entertainment opvoert om te bewijzen dat het aanbod niet exclusief  extern geproduceerd wordt. DZ & Garnalen is helaas een kleffe turista-doordruk van MBH. De naam alleen al.Het mag dus blijkbaar iets luchtiger, iets vrolijker op de hand wezen maar het soortelijk gewicht van de programma’s is bedroevend.

Advertenties