Tags

, , ,

In de hele hetze rond Uplace is men vergeten te vragen wat er precies bedoeld wordt met dat winkelcentrum. Ik geloof niet dat een beetje ondernemer zomaar een verzameling winkeltjes en speciaalzaken wil gaan neerpoten daar aan de achterdeur van de Makro. Ik zou wel beter weten: shoppingcentra en villages zijn er genoeg en hun toegevoegde waarde is onbestaande. Je lokt en je entertaint de kooplustigen al lang niet meer met een shoppingmall en terrasjes tussen negen en negentien uur. En een enkel cinemacomplex doet er ook al niet meer toe. Wat dan wel?


Het formaat, het idee, het concept krijgen de heren van Uplace hier door mij aangereikt. Dat gaat hun wel een cent kosten maar telkens een binnen- of buitenlandse ondernemer het zelfde concept wil overnemen, worden de royalty’s in de kas gestort. Ze mogen onderstaande uitkopen. Of andersom, ze bekijken het maar.

Uplace or mine: Health & Heaven.

Health & Heaven is uniek want het verenigt alles wat een beetje begoede vrijgezel of vermoeide manager maar kan believen. Bij het binnenrijden van de parkeerhaven wordt de wagen gestald door een voiturier en begeeft u zich naar de parlor waar u uw wensen kenbaar kan maken. Carrefour, Colruyt en Delhaize hebben voor u een speciale boodschappendienst: een drive-out namelijk.
Na uw verblijf in H&H zitten de boodschappen al in uw koffer of worden ze thuis bezorgd. Auto wassen, auto herstellen, tunen of een proefritje met een nieuwe wagen, dat is ook geen probleem. Maar u kwam dus om lichaam en geest na een vermoeiende week te ontspannen.
U bent één van de steeds talrijkere bachelors, al dan niet tijdelijk – en dus is alles mogelijk. Een korte citytrip met de TGV of het vliegtuig: we hebben een rechtstreekse verbinding met het spoor en Zaventem en u checkt bij ons in. We hebben zelfs een helihaven en een zeilhaven ( bij het kanaal).

Wie gaat dat betalen?

Maar misschien wilt u niet meteen weg maar wat stretchen, de paren-club in, zwemmen, tennissen of toch maar liever de sauna. Wel u checkt in en kiest voor een suite in een van onze thema-hotels (één met tropical roofgarden en zwembad of ééntje met kunstijspiste).
U verklaart me voor gek, vooral wie gaat dat betalen, wie heeft zoveel geld? Nou ik denk dat we met een goed businessplan, en beetje marketing investeerders vinden en op de lange duur zelfs aandeelhouders (dan is de cirkel rond). Het Vlaams Gewest mag kiezen: minderheids- of meerderheidsaandeelhouder. Maar met de lokale taksen (natuurlijk ook een casino en een case rosa) en tewerkstelling zit er een enorm terugverdieneffect in. Zelfs dus als de lokale overheid er voor geen meter in investeert.
Maar wel een beetje soepel zijn voor de bouwaanvraag mits desnoods een compensatie in de vorm van sociale woningbouw en waarom ook niet een gevangenis. Dat wasteland van Renault word naast èn met het toch wel discreet ingeplande H&H een levendige uitgaansbuurt, de cultuur wordt voor een stuk gedecentraliseerd (eindelijk!), de tussenlandelijke vreemdgaanderij gelegaliseerd en misschien worden in de resterende fabriekshallen wel de eerste officiële cannabisplantages ondergebracht: de u-wiet. Op die manier nemen we de hele illegale bevoorrading even in de maling. Vilvoorde krijgt van de minister van justitie een proefperiode voor vergunde officina waar sigaretten, softdrugs, alcohol tax-labeled verkrijgbaar zijn.
Hou me tegen. Misschien heb ik te veel van wat onze beleidswaarnemers te node ontberen:… verbeelding.

Advertenties