Tags

, , , ,

“Tegenover vorige jaren volgt de tour exact de route van de Relais & Chateaux om er maar een paar te noemen: Chateau de Briançon en Chateau Froid. Dus glip ik al die kastelen in de tekst voor de dooie momenten: “kasteel gebouwd in de veertiende eeuw, gerestaureerd in de negentiende eeuw. Verzorgt ook logies en verblijf in gastenkamers”. En optioneel: “vorig jaar hebben we daar gelogeerd en het moet gezegd de kamers en de service waren buitengewoon”. Dat is dus twee editorials van elk 1500 Euro zonder btw gevolgd door een testimonial van 3000 Euro. Pas op Michel is blij dat hij erudiet de gaten kan vullen..”

Wij vinden de webmeester terug achter zijn computer waar hij net, ten behoeve van Michel Wuyts de laatste hand legt aan het wedstrijdverslag van de laatste rit van de Tour de France. Of we vijf minuutjes kunnen wachten want de winnaar komt net in de rechte lijn de Champs Elysées op voor de vijfde en laatste doortocht. Als we willen kunnen we meelezen over de schouder.

“Het is een van de bekendste winkelstraten ter wereld. De straat is 1910 meter lang en 71 meter breed. Op deze straat kun je niet alleen winkelen, maar ook een aantal kunstwerken bekijken. Een goed voorbeeld is de Arc de Triomphe. Andere bezienswaardigheden om en nabij de Champs-Élysées zijn Grand Palais, Petit Palais, Musée du Louvre en Place de la Concorde. ”

-U bent dus ghostwriter voor Wuyts tijdens de tour?

-
Zo kan u het stellen, ik ben tijdens de hele tour de tekstfixer zeker als het peleton gaat slabakken en er geen enkele valpartij is kan zo een live-verslag van meer dan twee uur een opkikker verdragen. Stel dus dat de gedoodverfde winnaar net voor de Arc de Triomphe nog even verkeerdelijk langs de Avenue Montaigne fietst dan heeft Michel meteen een item “De Avenue Montaigne is een van de chicste winkelstraten ter wereld. In deze laan staat van vrijwel alle grote namen een boetiek, zoals Versace, Gucci, Prada etc. De laan grenst aan de Avenue des Champs-Élysées bij het rond-point des Champs-Elysées.” Die kletst nog wat over de solden en tegen dan is de renner weer op de Champs Elysées.

-Het item over het gescheurde staartbeen van Vinokourov in de tour 2007 en de preciese locatie van het scheurtje, er op of er onder was dus ook van uw hand?


-Soms moet je het itempje echt uitpuren, een scheur in het startbeen levert weinig spectaculaire televisie op tenzij Vino de laaste twintig kilometer in zijn half bloot gat aflegt. Dat is dus gewoon een kwestie van de Larousse Medical bij de hand te hebben.

-En verdient dat goed?

-
Voor die 35 eurocent per woord is het gene vete maar de opbrengsten uit editorial copy, en testimonials is wel een vetpotje. Voor de duur van de tour heb ik in Cap d’Age een villa met zwembad, privé-kok en helikopter.

-Editorials en testimonials?


Wel het is u misschien ontgaan dat het parcours van de tours lichtelijk gewijzigd is tegenover vorige jaren. De tour volgt exact de route van de Relais & Chateaux om er maar een paar te noemen: Chateau de Briançon en Chateau Froid. Dus glip ik al die kastelen in de tekst voor de dooie momenten: “kasteel gebouwd in de veertiende eeuw, gerestaureerd in de negentiende eeuw. Verzorgt ook logies en verblijf in gastenkamers”. En optioneel: “vorig jaar hebben we daar gelogeerd en het moet gezegd de kamers en de service waren buitengewoon”. Dat is dus twee editorials van elk 1500 Euro zonder btw gevolgd door een testimonial van 3000 Euro. Pas op Michel is blij dat hij erudiet de gaten kan vullen maar het ontgaat hem kompleet dat hij tegelijk mijn zakken aan het vullen is.

-Het Maison du Poulet de Bresse, waar volgens Wuyts de beste poule de Bresse geserveerd wordt is dus ook…


-Ieder jaar laat ik hem de lof laten zingen van die kippenbil, dat was dus kassa kassa en bovendien had ik hem daar ook uitgenodigd. Vijf keer een testimonial voor de prijs van twee is nog altijd…

-6000 euro…

-
Juist maar niet alleen restaurants en logies maar ook de vastgoedsector pikt een graantje mee?

-Hoezo?


-Wel, in de Haute Savoie passeerden we door Altamare waar binnenkort een nieuwe stopplaats van de TGV in gebruik genomen werd. Michel fier als een gieter. “In het najaar opent het nieuwe TGV-station van…”, reken maar dat de telefoons van het plaatselijke kantoor van Immo France roodgloeiend hebben gestaan. Daar is dus een verkaveling geopend vlak achter het station: op anderhalf uur treinen van Parijs, die kavels zijn na onze interventie in prijs verdubbeld. Idem dito voor de verkaveling van Technocasa in de Dolomieten: alles op plan verkocht een uur nadat Michel verkondigde dat Cancellara daar een bouwgrond gekocht had.

-Dus al dat gsm-gerinkel in de commentaarcabine…


-Probeer ik tot een strikt minimum te herleiden maar als ik er op kilometer 117 nog net een chateau tussenkrijg bij de laatse beelden van de helikopter dan aarzel ik niet.

-Sinds 2009 bent u ook aan een nieuwe uitdaging toe als fixer, food&beverage en location manager voor Vive le Vélo en Karl Vanieuwkerke.

– Inderdaad en daar kunnen wij ons volledig toeleggen op het zogenaamde product placement. Neem nu de oesters van Bouzigues, die productplace je doorheen de uitzending: openingsshot met meisjes die in een bootje oesters verorberen, gevolgd door een testimonial: de talkshowhost die de oesters in  het restaurant geproefd heeft: lekker en niet duur. Kwartiertje later de spot en dan de oesters op tafel voor een editorial: de gasten verorberen de oesters. En dan niet te vergeten nog wat packshots voor Merckxissimo want die winkeldochters moeten ook nog de deur uit.

– Van bij u aantreden bij Vive le Velo werden ook de locaties van de gesprekstafel spectaculairder maar een keer is het flink verkeerd gegaan in het dorp waar Fred de Bruyne tevergeefs zijn laatste rustplaats dacht gevonden te hebben.

-Dat was in Seillans en door de aan-/afwezigheid van Fred natuurlijk fantastisch. Aanvankelijk hadden we de tafel willen opstellen op de place Fred Debruyne maar dat hebben vlug laten varen. In ’94 heeft de municipalité inderhaast een bordje neergezet op een braakliggend stuk grond, waar ondertussen een stortplaats geopend is. Dus maar op het marktplein. Nu, als je in zo’n onooglijk dorp televisie wil maken moet je je voorzorgen nemen. Onze gesprekstafel viel plots in geen velden of wegen – je pèse mes mots – te bespeuren. Om half zeven kwam het ultimatum op Karl’s gsm: of de hele avond gratis drank voor iedereen of geen studiotafel. Het zal de kritische tv1-kijker niet ontgaan zijn dat de hele show door zwaar onder de dreun van de potverterende stamgasten zat. Het laatste vat Grimbergen is rond middernacht gestoken. Om halfvier hebben we de brandweer erbij moeten halen om de place municipale te ontruimen: manu militare.”

-Is de dader ooit gevonden?

-Heel toevallig wel, Die woonde op de markt van Seillans! Zijn voorgevel is 52 minuten in beeld geweest. De man, een bekend vlaming uit de sportverslaggeving had ook een frituur in de avenue Schubert in Montauroux, tevens de zetel van de Association Sportive Loisirs Culture du Var maar dat geheel terzijde als het niet was dat het telefoonnummer waarmee het ‘losgeld’ opgeist werd bij het terugbellen antwoordde  ‘Friterie Mark, fricandeaus, mitraillettes et boulettes vous écoutent.”

Advertenties