Tags

, , ,

God arriveerde met flink wat vertraging. Ik zat in volle chat met een oud vrouwtje dat alzmijmerde. Ze vroeg of koevoet beter was dan bouilli. Ze had dat van ene Karel Weri, die op radio 2 een kookrubriek voer. Anthierens keek over mijn schouder en vroeg of ik er me weer met een Jantje-van-Leiden zou van afmaken. “De kroniek is toevallig mijn ding, dat is geen inleiding man, kom…”


“Alzmijmerde, goed gevonden Six en dat van dat vrouwtje ook maar als je God op bezoek krijgt, die godbetert konijn met pruimen komt klaarmaken, dan mag je dat iet of wat in de verf zetten… Nee niet het konijn, alleen Pakistani zetten, jandorie, konijnen in de verf. Die God van jou arriveert niet zomaar laat!”
Tandoori probeer ik nog even, maar krijg een sneer: dat de lezer gek genoeg is om bij jandorie te weten dat het om Tandoori gaat, de marinade waardoor je potbeest een roestwerende onder- en bovenlaag meekrijgt. De Pakistaanse kookketels zijn ook niet meer wat ze geweest waren. Dus.

“God is jouw vriend, dus is het entree allesbehalve snel af te handelen. Die komt met veel bombarie op je terras neerstrijken, met des Kerstmans slee: een oldsmobile die hij met amechtig schakelen tussen twee rododendrons stalt. Rododendrons doen het altijd goed in een column, ze klinken exotischer dan ze er uitzien. Enfin, uit de koffer komt een antiek kookfornuis te voorschijn, dat hij door de schuifdeuren van je terras pleurt. Hij informeert hoe het gesteld is met je kolenvoorraad: “cokes in stock of zal ik misschien je Winkler Prins Encyclopedie opstoken?”. Hij verdwijnt vervolgens in de keuken en slaat daar zijn tabernakel op. Het duurt niet lang of het konijn begint tegen de pot te pruttelen en zal ten gepasten tijde om asiel vragen aan een voorbijfietsend dienblad. Kijk hier kan ik al een eind mee weg.
“De openingsset van de column is nu ongeveer af. Six, het is tijd dat jij een flesje opentrekt, wat maakt niet uit maar het moet een lekkere naam hebben. Doe mij maar een rooie uit Friule een Ribolla Zorzettig. Goed, nog voor de kurk er uit is moet er iets gebeuren, de geest uit de fles. We zitten in volle scheppingsverhaal. De schepper hebben we in de keuken geposteerd maar, mijn zoon, we zijn een drievuldigheid. Ik cast mijzelf nu in de rol van de Heilige Geest, de lezer heeft onmiddellijk door dat ik mij met mijn vurige tongen aan de familie Zorzettig zal presenteren.

Advertenties