Everything that can be invented has been invented.
Charles H. Duell, Commissioner, U.S. patent office, 1899 (attributed)

U herinnert zich de toekomstvoorspellingen omtrent de 21ste eeuw zoals die in de jaren, zestig en zeventig gemaakt werden. Naar waarheid zouden we dan momenteel met onze auto’s boven de straten hoveren en zou al het voedsel in pillen beschikbaar zijn om nog niet te spreken van de paco rabana pakjes waarin we ons zouden hijsen. De voorspellers van de jaren zestig hadden niet alleen te veel fantasie maar gingen er vanuit de ‘mood of the time’ vanuit dat de ‘sky the limit ‘was. Ze dachten ook dat de toekomst zich exponentieel zou ontwikkelen: van de ene ontdekking naar de andere waarbij elke stap een overtreffende zou zijn. Ze werkten met computers die een halve huizenrij in beslag namen, te verguld met de povere rekenresultaten van het monster om te denken aan het downsizen. Het axioma dat alles gewoon bigger and bigger moest worden werd in verschillende fases de kop ingedrukt. De club van Rome gaf een eerste signaal dat we het op die manier zouden redden, namelijk dat ongelimiteerde groei gedoemd was om te mislukken.

Alles wat we nu gebruiken is micro en niet langer macro. In 1947 ontdekte een Amerikaanse professor dat je met een eenvoudig piepklein germanium plaatje, wat plastic en gouden pinnetjes het geluid kon versterken op een telefoonlijn of een radio en daardoor de gigantische vaccüumlampen niet langer nodig had. Er was echter een probleem. De condensatie op het metalen plaatje verstoorde de amplificatie. Hij gooide het hele ding boosweg in een emmer met water en toen werkte het wel. De transistor is dus puur bij toeval, trial and error ontdekt. Geen enkel onderzoek had kunnen aantonen dat je ooit stapsgewijs tot deze ontdekking had kunnen komen, net zomin als dat er in de medische handboeken te lezen had gestaan dat je schimmel moest kweken om penicilline te krijgen. Was Alexander Fleming een wat ordelijker laborant geweest dan had hij de troep gewoon in de vuilnisbak gegooid en waren de antibiotica nooit ontwikkeld.

De penicilline en de transistor zijn twee van de grootste uitvindingen uit de eerster helft van de twintigste eeuw. Zonder de transistor was de gsm, de ipad en de draagbare computer nooit mogelijk geweest. En juist omdat die uitvinding uit trial and error geboren is moeten we weg van de idee dat de wereld zich alleen door gecontroleerde reeksen van oorzaken en gevolgen zal blijven ontwikkelen. Misschien moet er ooit eens een zonnepaneel van het dak in een tuin vallen om te ontdekken dat je met een gazon op je dak evenveel en zo niet meer zonne-energie kan genereren.

Dus op de vraag hoe ziet de wereld er uit over negentig jaar, in 2103 is het antwoord misschien

Autovrij
– de auto is volledig uit het straatbeeld gebannen. TopGearassic Park is de kaskraker van 2103, een verhaal over verschrikkelijke files, verkeersagressie en Autokerkhoven. In het natuurhistorisch museum in Brussel hebben de Iguanudons van Bernisart de plaats moeten ruimen voor de 4×4′s en de SUV’s.

Plasmacoated
-televisie, telefonie, computers en het internet bestaan niet meer as such en zijn vervangen door een systeem van allesomvattende communicatie. Het volstaat om de muren in je nieuwe huis met plasmacoating te bekleden ( een eenvoudig uit te strijken verf!) om overal beeld, geluid, telefonie, conferencing en moviola te streamen.

Buildingbouw
– iedereen werkt thuis en dat ‘thuis’ is in kleine hechte gemeenschappen die zo goed als zelfbedruipend zijn. Juist omdat voedsel, goederen en diensten binnen handbereik zijn moet niemand nog naar een sub urban supermarkt om aardbeien uit Spanje of sperziebonen uit Kenia te kopen. De wereld is een grote verzameling van authentieke leefgemeenschappen die elk hun seizoenkeuken, primeurs en specialiteiten hebben. Land- en tuinbouw zijn vervangen door buildingbouw. Iedereen is een beetje boer en bewerkt zijn tuinperceel in wat ooit een leegstaand kantoorgebouw of fabriek was.

credits
– geld en banken bestaan niet meer. Sinds meer dan een decennium gelooft niemand nog dat een betaling aan toonder met papieren geld te vertrouwen is. Goederen en diensten worden uitgewisseld en zijn par la force des choses beperkt cumuleerbaar. Als je de zoon van een loodgieter les Nederlands geeft dan komt die loodgieter bij jouw ook een badkamer installeren maar gesteld dat je even je credits voor die lessen wat pusht en pimpt : voor meer dan een paar badkamers en occasionele raperaties zal je die vakmen niet kunnen laten opdraaien. Het economisch systeem is gebouwd op een redelijke vraag en navenant aanbod, het is autoregulatie van de puurste soort.

geen ikea meer
– alle gebruiksgoederen zijn herstelbaar en recycleerbaar. Dus alleen schoenen die gelapt en hersteld kunnen worden, geen Ikea’s meer maar duurzaam meubilair en design.

mental rooming
-Mobiele telefonie is complete out. De communicatie is gebaseerd op een proefondervindelijk systeem van telepathie. Mensen kijken mekaar aan, gebruiken lichaamstaal en mental rooming. If I could read your mind is niet langer onderwerp van een smachtend chanson maar brute werkelijkheid. Probeer dan maar een te liegen als de ander kant je gedachten leest.