Uitgeverij Halewijck meldt mij dat de behandeling van de vacature redacteur non-fictie enige vertraging opgelopen heeft : “Zoals u de laatste dagen wellicht hebt gemerkt zijn onze recentste publicaties : Mémoires van Dehaene , Dagboek van een kaping en De Keizer van Oostende (mbt Vandelanotte) zeer uitgebreid aan bod gekomen in de media. Die enigszins ingeplande maar toch nog overrompelende mediastorm heeft ons verhinderd om de selectie-procedure tijdig af te handelen. Met onze excuses”.

U merkt een verholen strategie: ze wisten daar in Leuven dat de ex-Dexiabaas en de Baard van Oostende enig ophef zouden maken. Het geeft niet of je op applaus of boegeroep onthaald wordt: any publicity is publicity. Dat iemand uit Vilvoorde ook nog eens cent bijverdiend door zichzelf even een paar decennia goed te praten, tot daar aan toe. Dehaene is nu voor ons, voor eens en voor altijd een afgesloten boek. Hij ruste in vrede.

Vandelanotte heeft er dan weer niet om gevraagd maar krijgt een kanjer van een boek waarin hij gestript wordt tot op de portefeuille: de keizer van Oostende heeft geen kleren, kloten des te meer. Nu ik aan klote denk, er is ook een Vlaamse troela die wereldberoemd is in Hollywood, zo beroemd dat ik even niet op haar naam kan komen en die gaat zo waar haar memoires schrijven.

Caroline Genez komt ook met een boek over haar politieke menopauze en Bart de Wever met een turf over het afvallen. Als Vera Dua en Verhofstadt ook nog eens hun memoires klaarkrijgen, kunnen meerderheid en oppositie een stand van nationale eenheid op de Van Rijswijcklaan reserveren.

Bij de volgende boekenbeurs worden op de stand van Halewijck alleen bestellingen aangenomen die dan afgehaald kunnen worden bij een trucker die zijn tientonner op de parking van het Radisson gestald heeft (uitgang links, links, links).

Denk er aan, U zal een kruiwagen nodig hebben, een echte!